LOVITURĂ pentru Guvernul Orban: Ordonanţele de urgenţă cad una după alta la CCR

Guvernul Orban suferă înfrângere după înfrângere la Curtea Constituţională. Plenul CCR a admis marţi două excepţii formulate de Avocatul Poporului. În urma controlului de constituţionalitate a posteriori, judecătorii au stabilit că OUG 25/2020 şi OUG 23/2020 sunt neconstituţionale în ansamblu. Motivul este unul jenant pentru Guvern: nu s-au solicitat avizele necesare.

Ambele acte normative fac parte din grupul ordonanţelor adoptate noaptea, în ultima zi înainte de demiterea Guvernului Orban I. OUG 23/2020 modifica inclusiv chestiuni de organizare judiciară, în ciuda referendumului din 26 mai 2019, când s-a votat ca asemenea modificări să nu se mai facă prin ordonanţă de urgenţă.

1. Astfel, CCR a judecat rxcepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.I pct.l, pct.2 și pct.5 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.25/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, precum și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, excepţie ridicată direct de Avocatul Poporului.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că Ordonanța de urgență a Guvernului nr.25/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, precum și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, este neconstituţională, în ansamblul său.

În argumentarea acestei soluții, Curtea a reținut, în esență, că actul normativ supus controlului de constituționalitate a fost adoptat fără respectarea exigențelor legale și constituționale referitoare la solicitarea avizului Consiliului Legislativ.

2. CCR a mai judecat xxcepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.IV pct.26 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.23/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative cu impact asupra sistemului achizițiilor publice, excepţie ridicată direct de Avocatul Poporului.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că Ordonanța de urgență a Guvernului nr.23/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative cu impact asupra sistemului achizițiilor publice este neconstituțională, în ansamblul său.

Pentru pronunțarea acestei soluții, Curtea a constatat că actul normativ supus controlului de constituționalitate a fost adoptat cu încălcarea exigențelor legale și constituționale referitoare la solicitarea avizului Consiliului Legislativ și al Consiliului Superior al Magistraturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.