Marius Parno luptă pentru egalitatea și incluziunea rromilor

Marius Imre Parno, activist rrom din Zalău, județul Sălaj este preocupat de dezvoltarea comunității de rromi la nivel local și la nivel național, atât prin acțiuni civice cât și prin natura locului de muncă, fiind implicat în implementarea unui program de dezvoltare comunitară finanțat de Consiliul Europei în România.

Îu urmă cu câteva zile Marius Imre Parno împreună cu Marius Tudor, consilier politic superior în Comisia pentru Libertăți Civile și Justitie și Afaceri Interne a Parlamentului European, au dezbătut împreuna cu activiști rromi implicați la nivel local. Rezoluția Parlamentului Europen referitoare la Directiva Europeană pentru egalitatea și incluziunea rromilor.

Acești activiști rromi sunt din 15 județe din Transilvania și diaspora. În cadrul discuției au identificat măsuri care să fie cuprinse în această Rezoluție, măsuri care să răspundă nevoilor comunității de rromi de la nivel național.  Aceste măsuri răspund la nevoi de infrastructură, educație, sănătate, ocupare, locuire și alte domenii.

Rezoluția va fi votată în Parlamentul European cu caracter obligatoriu și iși propune să facă difrența dintre strategii doar pe hârtie și o dezvoltare reală  a comităților de rromi și accesul acestora la serviciile publice locale și la o viată sociala activa. Deasemenea Marius Imre Parno  a participat la dezbateri cu europarlamentari din Romania legate de aceasta Rezolutie pentru a fi votată în Parlamentul European.

Cine este Marius Parno ?

Parno Marius este un zalauan de etnie rroma, care are 42 de ani si este un exemplu in comunitatea de rromi din judetul nostru. Spun acest lucru deoarece Marius Parno a absolvit trei facultati: Facultatea de Asistenta Sociala la UBB Cluj, Facultatea de Teologie la Bucuresti si Facultatea Drept tot la Bucuresti.

Marius a absolvit si un mater in Economie Sociala la UVT Timisoara, in cadrul Fac Sociologie, unde urmeaza acum si un doctorat in sociologie anul 2.

Pe langa scoala, Marius este consultant pe fonduri europene si lucreaza intr-un program implementat de Consiliul Europei in Romania.

 

In paralel Marius urmeaza si cursurile Scolii Postliceale Sanitare din Zalau, alfat in anul 3, cu scopul ca dupa finalizarea cursurilor sa sprijine comunitatile de rromi prin servicii medicale oferite la domiciliul beneficiarului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.