Ministrul Lucian Bode l-a invitat pe omologul său olandez în România. Tema Schengen

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, vineri, la Arad, că rezultatele controlului privind măsurile luate de România pentru a fi acceptată în Schengen, efectuat de o echipă de experți, vor fi prezentate săptămâna viitoare. De asemenea, ministrul de interne Lucian Bode i-a transmis o invitație omologului său olandez să vină personal în țară pentru a clarifica „toate aspectele care sunt de clarificat”.

La rândul său, ministrul de interne Lucian Bode a declarat că procesul diplomatic va continua la nivelul europarlamentarilor români până la Consiliul european Justiție și Afaceri Interne, unde urmează să aibă loc în decembrie un vot decisiv din partea tuturor statelor membre.

„Aderarea la Schengen rămâne de departe un obiectiv strategic pentru România pentru un motiv clar şi anume că îndeplinim toate condiţiile tehnice, de 11 ani. Continuăm acest proces diplomatic la nivelul eurodeputaţilor noştri până la Consiliul JAI din decembrie, când preşedinţia cehă, respectiv Comisia Europeană, a exprimat că susţine includerea pe agendă a aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. În marja consililui JAI am avut o bilaterală cu ministrul oladez și am stabilit că orice alt detaliu complementar informațiilor culese de cei 25 de experți prezenți în România în intervalul 9-12 octombrie să fie pus la dispozitia partenerilor olandezi pentru a lămuri orice alt aspect neclar din partea lor. Pe 26, cum spunea premierul, vom avea rezultatul acestei evaluări voluntare din partea lor, eu voi fi la Praga duminică și luni, premierul va fi la Bruxelles”, a afirmat Bode.

Parlamentul olandez a adoptat o rezoluţie care stipulează că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen.

Rezoluția votată joi de Parlamentul de la Haga intervine după ce Parlamentul European a adoptat, marţi, cu o largă majoritate, o rezoluţie non-legislativă (fără putere de constrângere) în care cerea Consiliului Uniunii Europene ca, până la sfârşitul anului 2022, să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia privind admiterea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen de liberă circulaţie. Pentru extinderea spaţiului Schengen este nevoie de o decizie cu unanimitate a Consiliului UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.