Ministrul Lucian Bode, la aniversarea a 160 de ani de la înfiinţarea MAI: România are nevoie de instituţii puternice şi credibile
Ministrul Lucian Bode a declarat, joi, la aniversarea a 160 de ani de la înfiinţarea MAI, că România are nevoie de instituţii puternice şi credibile, mai ales acum, în contextul internaţional agitat pe care îl traversăm.
„Este datoria noastră să rămânem fideli principiilor şi valorilor care au definit această instituţie încă de la înfiinţare şi să nu uităm că, indiferent de provocările istoriei, trebuie să rămânem permanent în slujba cetăţenilor şi să oferim servicii de calitate”, a mai afirmat ministrul.
”Mă bucur că suntem astăzi împreună pentru a celebra Ziua Ministerului Afacerilor Interne. Se împlinesc 160 de ani de la înfiinţarea acestei instituţii extrem de importante în arhitectura statului român. Este un moment cu o simbolistică aparte pentru toţi cei care fac parte din Ministerul Afacerilor Interne şi, în egală măsură pentru întreaga societate în slujba căreia acţionează structurile noastre. Este datoria noastră să rămânem fideli principiilor şi valorilor care au definit această instituţie încă de la înfiinţare şi să nu uităm că, indiferent de provocările istoriei, trebuie să rămânem permanent în slujba cetăţenilor şi să oferim servicii de calitate”, a arătat ministrul în mesaj.
Potrivit lui Lucian Bode, ”mesajul zilei de astăzi este despre unitate, performanţă, responsabilitate şi tradiţie, despre respectul pentru parcursul istoric al Ministerului Afacerilor Interne”.
”Puterea de adaptare la vremurile pe care le trăim şi realităţile din societate trebuie să constituie o preocupare constantă pentru toţi cei din Ministerul Afacerilor Interne. În acelaşi timp, nu trebuie să neglijăm trecutul şi istoria, astfel încât să păstrăm cum se cuvine spiritul memoriei instituţionale, o parte esenţială a identităţii naţionale. Principiile şi valorile care ne unesc trebuie consolidate şi trebuie să definească şi pe mai departe activitatea acestei instituţii. Prin asumarea şi aplicarea lor neîncetată, va fi câştigată încrederea cetăţenilor şi respectul lor. Mi se pare firesc să privim cu maturitate şi responsabilitate spre viitor, să întărim locul şi rolul MAI în societate şi în ansamblul instituţional şi administrativ şi să acţionăm astfel încât să creştem prestigiul instituţiei noastre”, a afirmat Bode.
Ministrul de Interne a menţionat că ”România are nevoie de instituţii puternice şi credibile, mai ales acum, în contextul internaţional agitat pe care îl traversăm”.
”Puterea MAI stă în diversitatea misiunilor pe care le îndeplinim cu succes şi în profesionalismul celor din structurile noastre. Resursa umană este forţa motrice care pune în mişcare întreg sistemul şi care îi conferă capacitatea de a răspunde prompt oricăror provocări actuale”, a arătat el.
Lucian Bode a ţinut să afirme că în ultimii doi ani, structurile MAI au fost în prima linie in lupta cu pandemia pentru protejarea vieţii cetăţenilor.
”A fost un test dur pentru întreaga societate, dar împreună l-am trecut cu multe lecţii învăţate. Anul acesta, din perspectiva contextului de securitate, este unul extrem de complex şi aşa va rămâne în continuare, pentru că provocările nu s-au încheiat încă. Revenirea războiului în Europa, odată cu agresiunea neprovocată şi nejustificată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei a pus la încercare capacitatea de reacţie a sistemelor publice. Sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională a fost din nou în prima linie şi a gestionat eficient toate aceste provocări”, a spus ministrul de Interne.
Bode a mai afirmat că ”volumul de muncă a fost unul semnificativ”.
”Mă refer la procesarea la frontieră a unui flux de peste 1,5 milioane de cetăţeni ucraineni care de la debutul conflictului militar au intrat pe teritoriul României, mă refer la operaţionalizarea HUB-ului logistic de la Suceava, dar şi a centrelor şi taberelor mobile pentru refugiaţi, mă refer la asigurarea măsurilor de protecţie pentru securitatea transporturilor speciale, la adaptarea măsurilor în plan operaţional în corelare cu evoluţia riscurilor identificate. Sunt mult mai multe aspecte care au fost analizate şi care au generat un răspuns instituţional profesionist la cea mai mare criză umanitară şi de securitate de după cel de-al doilea război mondial”, a spus el.
Ministrul a ţinut să sublinieze cu tărie un lucru, şi anume că ”în toate aceste luni de la debutul conflictului militar din Ucraina, la nivelul MAI s-a acţionat coordonat şi integrat”.
”A fost o muncă de echipă, în care au fost implicate neîncetat absolut toate structurile noastre. Multora li se pare firesc ca toate acestea să fie făcute fiind cuprinse în fişa postului, cum s-ar spune. O nuanţă însă face diferenţa – toată această mobilizare de forţe a reprezentat o linie suplimentară de muncă care s-a adăugat misiunilor curente de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, de salvare, de gestionare a evenimentelor publice care au explodat ca număr şi amploare în acest an, de luptă cu infracţionalitatea care cunoaşte noi forme de manifestare şi reclamă o forţă de adaptare continuă”, a afirmat el.
Potrivit lui Bode, ”situaţiile de risc la adresa ordinii şi siguranţei publice sunt dintre cele mai diverse iar o prioritate în acest sens va consta în prevenirea traficului şi a consumului de substanţe interzise”.
”Este un flagel care a luat amploare ca urmare a creşterii disponibilităţii substanţelor psihoactive si diversificării modelelor de consum. Misiunea structurilor MAI este de a promova politici si actiuni de reducere a efectelor devastatoare asupra persoanelor şi comunităţilor. Să nu uităm că toată lumea este afectată direct sau indirect de consumul de droguri. Am mare încredere în angajaţii Ministerului Afacerilor Interne, în experienţa şi implicarea celor cu vechime, în optimismul, energia şi dorinţa de a învăţa a celor mai tineri. Într-un cuvânt, am încredere în devotamentul şi profesionismul tuturor”, a precizat ministrul de Interne.