Moţiunea USR împotriva ministrului Energiei, pe masa Parlamentului

Moţiunea simplă depusă de USR împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu, va fi dezbătută, luni, în plenul Parlamentului, iar miercuri va fi supusă votului, relatează Digi24. Semnatarii moţiunii consideră că Popescu “periclitează” în fiecare zi securitatea energetică a României şi trebuie să demisioneze de urgenţă.

USR a depus marţea trecută moţiunea simplă intitulată “Incompetenţa şi minciuna închid lumina în România. Ministrul ‘săptămâna viitoare’ Virgil Popescu, un pericol pentru securitatea energetică a României”.

“Poate nu ştiaţi, dar domnul Popescu este cel mai longeviv ministru al Energiei. Deci a avut timp să ne arate ce poate şi să facă reforme. Dar să vedem ce a făcut Virgil Popescu la minister în ultimii ani. A continuat acelaşi dezastru şi aceleaşi combinaţii din ultimii 31 de ani: a promovat în funcţii cheie din companiile de stat în energie mulţi incompetenţi cu carnet de partid, a amânat să promoveze legislaţia pentru consumatorii vulnerabili odată cu liberalizarea pieţei, a lăsat pe ‘săptămâna viitoare’ decizii care ne-au crescut dependenţa de gazul rusesc şi ne-au făcut să importăm din ce în ce mai multă energie electrică. Mai mult, acest ministru liberal a preluat cu succes de la Liviu Dragnea un discurs anti-companii private. Doar contra unora, pentru că pe altele le-a promovat până şi în PNRR”, potrivit textului moţiunii.

Totodată, semnatarii consideră că cel mai mare pericol la adresa securităţii energetice a României vine de la Popescu, adăugând că “cifrele şi faptele spun totul despre mandatul său catastrofal în fruntea Ministerului Energiei”.

“Gestionarea crizei facturilor la energie este un dezastru; 25% din puterea instalată în capacităţile de producţie de energie electrică din România a fost închisă; importurile de gaze au ajuns la aproape 30% din totalul consumului naţional; legea offshore, care ar fi dat perspectiva începerii investiţiilor în exploatarea gazelor din Marea Neagră, este încă blocată; România a ajuns din exportator net de energie electrică, importator net în perioada 2019 – 2021; noi investiţii în sistemul energetic sunt blocate din cauza întârzierilor şi blocajelor legislative generate tot de Virgil Popescu; peste 10 miliarde de euro din Fondul de Modernizare zac nefolosite din cauza incompetenţei; sinecurile pentru activul de partid în companiile de stat din energie au înflorit mai mult decât oriunde”, se mai arată în text.

În plus, partidul condus de Dacian Cioloş susţine că, atunci când USR a venit cu un pachet clar de măsuri, astfel încât scăderea preţurilor la energie să fie resimţită de către români imediat şi direct în facturi, Virgil Popescu şi coaliţia PSD-PNL au ales să ignore măsurile propuse.

“Proiectul USR este şi azi în Parlament şi poate fi adoptat imediat, pentru a avea soluţii reale la criza energetică. 25% din puterea instalată în capacităţile de producţie de energie electrică din România a fost închisă, în timp ce ‘legea Offshore’, care ar debloca investiţiile în exploatarea gazelor din Marea Neagră, este în continuare blocată. Şi pentru asta trebuie să plece”, a precizat USR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *