Noi restricţii după apariţia tulpinii africane de COVID
Este alertă la guvern după măsurile dure luate în Europa la apariția noii tulpini COVID. Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că va discuta impunerea de noi măsuri pentru a preveni răspândirea virusului mutant, rezistent la vaccin și a convocat o întâlnire cu ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, la Guvern astăzi de la ora 11.00.
Guvernanţii iau în calcul introducerea de noi restricţii după apariţia tulpinii africane de COVID.
„Guvernul României este la curent clipă de clipă cu evoluția pandemiei în plan național și internațional. Am luat notă de recomandările de ultimă oră ale Comisiei Europene și ale Organizației Mondiale a Sănătății. Mă voi consulta cu factorii decizionali din România și vom anunța în cel mai scurt timp posibil măsurile dispuse pentru a împiedica răspândirea variantei sud-africane a SARS-CoV-2”, a anunţat premierul Nicolae Ciucă.
Şi ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, şi-a arătat îngrijorarea legat de apariţia acestei mutaţii COVID. Rafila a explicat că datele existente în prezent despre noua tulpină africană a coronavirusului, numită Omicron, au arătat că este mult mai transmisibilă decât tulpina Delta.
„Tulpina a fost declarată o variantă preocupantă pentru sănătatea publică, există două tipuri de clasificări când apare o variantă nouă, ‘variantă de interes’, mai puțin importantă pentru sănătatea publică și a doua, cu potențial impact pentru sănătatea publică. Nu înseamnă că neapărat se va întâmpla ceva grav la nivel mondial, aceste variante îngrijorătoare sunt cele din rândul cărora vor fi selectate cele cu potențial de a produce infecții la scară globală și a deveni dominante.
Ce înseamnă o variantă preocupantă? Există trei criterii care încadrează aceste variante în categorie, ele pot fi individuale sau cumulative. Poate fi vorba de o transmisibilitate mai mare, poate fi o patogenitate mai mare, se schimbă tabloul clinic, îmbolnăvirile grave sunt mai frecvente și, cel de-al treilea element, este legat de scăderea eficacității măsurilor de sănătate publică. De exemplu, vaccinul nu mai este suficient. Unul dintre aceste criterii sau toate fac ca acest grup de experți să încadreze varianta în categoria celor îngrijorătoare.
Până în momentul de față criteriul care a determinat includerea în această categorie se pare că este legat de transmisibilitate care este mai puțin îngrijorător decât celelalte două, dar nu știm dacă nu cumva dă forme mai ușoare de boală. Ar fi ideal. Se întâmplă uneori să ai și noroc, nu știu dacă vom avea noroc sau ghinion”, a explicat Alexandru Rafila.