Numire ilegală girată de miniștrii Vela și Bode. Noul rector al Academiei este cercetat și disciplinar, și penal

Într-o instituție zguduită de scandaluri de plagiat din 2016 încoace, ministrul de Interne Marcel Vela l-a numit în funcția de rector pe protectorul plagiatorilor din Academia de Poliție.

Marius Florin Mihăilă este cercetat disciplinar la nivelul Academiei de Poliție, demers care face ilegală numirea sa, deoarece Statutul Polițiștilor interzice în mod explicit împuternicirea în funcție a unui polițist anchetat disciplinar.

În plus, proaspăt numitul rector este cercetat pentru patru infracțiuni și de procurori, într-un dosar deschis anul trecut, după ce Corpul de Control trimis la Academie de fostul ministru Carmen Dan a constatat multiple nereguli în activitatea acestuia la șefia Comisiei de Etică.

Ca șef al Comisiei de Etică, Marius Florin Mihăilă a dat – din 2017 încoace – doar verdicte de neplagiat; cel mai recent dintre ele, care privește teza fostului rector Adrian Iacob, a fost invalidat la scurt timp de CNATDCU, care i-a retras acestuia titlul de doctor.

Toate aceste nereguli nu au contat pentru ministrul de Interne Marcel Vela, care l-a numit pe Mihăilă la cererea ministrului Transporturilor, Lucian Bode, cu care Mihăilă a fost coleg de liceu.

Înainte să fie desemnat oficial rector, Mihăilă a fost împuternicit  timp de 5 luni la conducerea IJP Sălaj, fiind recomandat ministrului Vela tot de Lucian Bode; în această funcție a stârnit mai multe controverse, reclamate de polițiști, dar și de Sindicatul Europol.

De ce l-a desemnat totuși Vela pe Mihăilă la șefia Academiei de Poliție? În articolul de azi, o privire în culisele celei mai controversate decizii pe care a luat-o ministrul de Interne privind învățământul superior de Poliție din România.

La 23 ianuarie 2020, când a fost întrebat la finalul unei declarații de presă despre scandalurile de plagiat din Academia de Poliție, ministrul de Interne Marcel Vela a fugit pur și simplu din fața jurnaliștilor, refuzând să dea un răspuns.

Răspunsul lui Vela a venit cu o întârziere de patru luni, la 28 mai, când acesta l-a împuternicit în funcția de rector – pe postul rămas vacant prin expirarea mandatului Veronicăi Stoica – pe Marius Florin Mihăilă, comisar-șef și lector la Academia de Poliție.

Vinerea trecută, când ordinul de ministru a intrat în vigoare, Mihăilă își încheiase de doar o zi mandatul de șef interimar al Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Sălaj – unde fusese împuternicit de două ori succesiv, pentru câte trei luni, de același Marcel Vela.

Deși vorbim despre Academia de Poliție – instituție măcinată, din 2016 încoace, de o serie de scandaluri de plagiat în teze de doctorat – numirea lui Mihăilă nu a fost anunțată oficial, printr-un comunicat de presă, de Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Nici pe site-ul Ministerului, nici pe cel al Academiei nu se găsește niciun anunț referitor la această schimbare.

Citește mai departe aici : Urgia la Academia de Poliție (VIII)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.