Parlamentul a decis decontarea cheltuielilor făcute de UAT-uri pentru combaterea virusului COVID-19

Astăzi, în Plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului României au fost aprobate rectificările bugetului de stat și a bugetului asigurărilor sociale, dar cu amendamente față de varianta Guvernului.

 

La inițiativa #PSD, s-au suplimentat fondurile alocate bugetelor locale motivul fiind foarte simplu: ACOPERIREA COSTURILOR pentru implementarea măsurilor IMPUSE de Guvern pentru combaterea epidemiei cu SARS-CoV-2!

De la debutul epidemiei pe teritoriul țării noastre, autoritățile locale și județene au avut foarte multe obligații de îndeplinit pentru combaterea răspândirii virusului, cheltuieli care nu au fost acoperite de la bugetul național, așa cum era firesc!

Numai Primăria Zalău, Primăria Jibou și Consiliul Județean Sălaj cheltuiseră peste 5 milioane de lei pe acțiuni de dezinfecție a tuturor unităților de învățământ, domeniu public, scări de bloc, unități sanitare aflate în administrare, achizișie de aparatură medicală, sisteme și echipamente de protecție etc.și nu au beneficiat deloc de sprijin guvernamental.

În situația în care bugetele administrațiilor locale și județene ”suferă” și ca urmare a perioadei economice dificile pe care o tranzitează românii, este firesc acum să le fie acordate fonduri de la bugetul de stat pentru acoperirea deficitelor, astfel încât să nu fie afectate bugetele alocate altor proiecte de investiții și dezvoltare.

850 de milioane de lei se alocă ÎN PLUS către județe pentru acoperirea costurilor și pentru asigurarea fondurilor necesare plății serviciilor sociale.


Alocarea acestor resurse suplimentare către autoritățile locale reprezintă DOAR 0.09% din PIB, un procent infim – a suta parte din uriașul deficit bugetar de 10% pe care-l ”va reuși ” guvernarea PNL potrivit prognozei Consiliului Fiscal.

Sursa: Senator Pop Gheorghe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.