Pericei: Primarul Boncidai Csaba prezintă raportul de activitate 1992-2020

Comuna Pericei este condusă din anul 1992 de primarul Boncidai Csaba, unul dintre cei mai implicați și harnici primari sălăjeni. În cei 28 ani – 7 mandate de când ocupă scaunul de primar, Boncidai Csaba a reușit să transforme comuna și să aducă investiții importante prin care să ofere un nivel de trai decent, asemănător ca în Occident.

Am stat de vorbă săptămâna aceasta cu primarul Boncidai Csaba, ocazie cu care am și vizitat comuna Pericei. Sunt pregătită să fie deschise mai multe șantiere, se lucrează deja la reabilitarea școlii, urmează reabilitarea grădiniței și modernizarea dispensarului uman. Vor începe lucrările de asfaltare a 18,5 kilometri de străzi.


Din 1992 și până în anul 2000 timp de două mandate Boncidai Csaba spune că a fost un timp de acomodare și nu existau surse de finanțare. A fost o perioadă de încercări pentru că bugetele fie erau mici, fie inexistente. Singurele surse de finanțare erau banii de la Consiliul Județean, dar și ăia erau puțin și nu ajungeau pentru toate nevoile județului.

Boncidai Csaba a pus mereu seama pe cetățeni, iar din 2000 a început să consulte cetățenii și a făcut mai multe sondaje privind problemele din comuna Pericei. Practic a întrebat localnicii cum ar dorii să arate comuna în perspectivă.

După ce a primit rezultatele sondajelor, primarul Boncidai Csaba a avut un șoc și a fost aprope să intre în depresie. Erau foarte multe probleme semnalate de cetățeni, iar presiunea era tot mai mare pe umerii lui.

A analizat atent solicitările venite din partea cetățenilor pe care le-a considerat omenești, nici una nu era vreun lux (apă, canalizare, asfalt, gaz, acces la educație, sănătate, mediu curat, acces la un loc de muncă) erau atunci cerințe minime pentru un trai normal.

„Mă bucur că până în prezent mare parte au fost realizate sau sunt în implementare cu toate inconvenientele. Administrația este parte a societății și e bine că oamenii sunt pretențioși”, a declarat primarul Boncidai Csaba

Primarul este oglinda comunei, astfel că  Boncidai a impus oarecum disciplina în rândul cetățenilor, iar la ușa lui au avut prioritate oamenii harnici, gospodari, civilizați și cu viziune pentru viitor.

Din rândul acestor oameni primarul Boncidai și-a ales sfătuitori și a închegat o echipă care vine cu propuneri relevante care merită luate în seamă pentru dezvoltarea comunității. Primarul pune seama și pe sfaturile primite de la persoanele vârstnice, grup cu care se sfătuiește anual. Din aceste întâlniri s-au născut toate strategiile de dezvoltare a comunei Pericei de până acuma.

Din anul 2000 după ce au apărut primele surse de finanțare interne și externe pentru investiții au fost atrași bani mulți pentru asfatarea drumurilor, alimentare cu apă, canalizare, gaz, bază sportivă, sală de sport, reabilitare cămine culturale, construire Afterschool, muzeu, utileje pentru întreținerea domeniului public, parcuri de joacă, modernizarea drumurilor de exploatație agricolă, capele mortuare.

Realizarea unei investiții de o astfel de anvergură necesită mult timp pentru ca o idee să ajungă în faza de finalizare. Pentru a finaliza un proiect major este necesar mai mult de 4 ani deoarece este nevoie să parcugi mai multe etape: concepție proiect, Studiu de Fezabilitate, asigurarea sursei de finanțare, proiect tehnic, obținerea avizelor, procedura de achiziție și execuția lucrărilor.


Astăzi în comuna Pericei se lucrează la reabilitarea școlii cu clasele 1-8, proiect care până la începerea anului școlar trebuie finalizat. Pentru achiziția de dotări se organizează pentru a doua oară licitație.

A fost demarat proiectul pentru extindere rețea de gaz pentru satele Sici, Bădăcin.

Primăria se apropie să finalizeze procedura de achiziție pentur modernizarea și dotarea grădiniței din Pericei. Urmează semnarea contractului și începerea lucrărilor.

Administrația locală are contract semnat și a fost emis ordinul de începere a lucrărilor pentru modernizare și dotare dispensar uman care va fi la standarde înalte.

Proiectul de modernizare și asfaltare a 18,5 kilometri de străzi se apropie de finalizarea procedurii de achiziție și urmează să înceapă lucrările în toată comuna.


Primăria Comunei Pericei are pregătite pentru finanțare mai multe proiecte, după cum urmează:

  1. Proiect în așteptare pentru modernizarea a 4,5 kilometri de drumuri agricole etapa 2
  2. Proiect în așteptare pentru a ferii de inundații satul Pericei – zona DN1H și zona școlii, prin construirea a două baraje care să capteze scurgerile de pe versanți
  3. Proiect în așteptare pentru modernizarea trotuarelor – lungime 4 kilometri
  4. Proiect pentru construire pod peste râul Crasna
  5. Proiect pentru modernizare și dotare sediu Primărie

Prin viitoarele surse de finanțare primarul Boncidai Csaba va pune accent pe îmbunătățirea mediului de locuit care nu înseamnă doar infrastructură, ci a oferi următoarele servicii:

  1. îngrijirea la domiciliu a persoanelor vârstnice (extindere serviciu)
  2. extindere program Afterschool și masă caldă pentru toți copii din comună – 8 grupe cu program prelungit la grădiniță și 3 grupe la Afterschool cu posibilitate de extindere

„Fiecare copil din comună să aibă posibilitatea de a servii o masă caldă la școală și grădiniță. Avem o experiență și știm ce beneficii și siguranță aduce familiilor că de dimineață și până seara copii sunt îngrijiți în condiții familiale. Rezultate se pot atinge prin muncă, perseverență și iar muncă”, a transmis primarul Boncidai Csaba

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.