Pirui Andrei (Chereji) rămâne arestat preventiv în Penitenciarul Gherla încă 30 de zile
Capul rețelei de droguri din Zalău destructurată la începutul luni iunie 2021 de către DIICOT Sălaj, Pirui Andrei (Chereji) poreclit Ghipsu, rămâne arestat în continuare pentru încă 30 de zile în Penitenciarul Gherla. Chereji Andrei aducea droguri de mare risc din strănătate fiind ajutat de mai mulți locotenenți, după care organiza diverse petreceri, ocazie cu care vindea drogurile cu 100 euro gramul.
Pirui Andrei este cercetat pentru comiterea infracțiunilor:
– săvârşirea infracţiunilor de cultivare, producere, fabricare, experimentare, extragere, preparare, transformare, oferire, punere în vânzare, vânzare, distribuire, livrare cu orice titlu, trimitere, transport, procurare, cumpărare, deţinere ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de mare risc, fără drept (7 acte materiale);
– efectuare de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii (899 acte materiale).
Dosarul penal intrumentat de procurorii DIICOT Sălaj a fost finalizat în timp record și înaintat Tribunalului Maramureș pentru judecare. În dosar sunt trimiși în judecată 11 inculpați.
„Prin încheierea penală nr. 204/CP/22.08.2022 s-a dispus: În temeiul art. 348 Cod procedură penală raportat la art. 207 Cod procedură penală, constată din oficiu legalitatea şi temeinicia măsurii arestării preventive dispusă faţă de inculpatul PIRUI ANDREI ADRIAN prin încheierea penală nr. 45/17.03.2022 a judecătorilor de cameră preliminară din cadrul Curţii de Apel Cluj, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de cultivare, producere, fabricare, experimentare, extragere, preparare, transformare, oferire, punere în vânzare, vânzare, distribuire, livrare cu orice titlu, trimitere, transport, procurare, cumpărare, deţinere ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de mare risc, fără drept, prevăzută de art. 2 alin. 1 ?i 2 din Legea nr. 143/2000, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (7 acte materiale) şi efectuare de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii, prevăzută de art. 16 alin. 1 din Legea nr. 194/2011, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (899 acte materiale), ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal, măsură pe care o menţine pentru următoarele 30 de zile. Respinge cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive cu cea a arestului la domiciliu formulată de inculpat, prin avocat. În temeiul art. 348 Cod procedură penală raportat la art. 207 Cod procedură penală, constată din oficiu legalitatea şi temeinicia măsurii arestului la domiciliu dispusă faţă de inculpatul ISLAMOVICI RAREŞ SORIN prin încheierea penală nr. 63/CP/14.03.2022 a judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Maramureş, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de cultivare, producere, fabricare, experimentare, extragere, preparare, transformare, oferire, punere în vânzare, vânzare, distribuire, livrare cu orice titlu, trimitere, transport, procurare, cumpărare, deţinere ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de mare risc, fără drept, prevăzută de art. 2 alin. 1 ?i 2 din Legea nr. 143/2000 şi efectuare de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii, prevăzută de art. 16 alin. 1 din Legea nr. 194/2011, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (199 acte materiale), ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal măsură pe care o menţine pentru următoarele 30 de zile. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare. Pronunţată în cameră de consiliu, azi, 22 august 2022.”, se arată în comunicatul Tribunalului Maramureș.
Amintim că la data de 5 iunie 2021, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Sălaj și procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Sălaj, în colaborare cu polițiști din cadrul brigăzilor de combatere a criminalității organizate Oradea şi Cluj-Napoca, au efectuat 16 percheziţii domiciliare şi nouă auto, în judeţele Sălaj şi Cluj. Au fost vizate persoane bănuite că ar fi procurat, deținut și comercializat droguri de mare risc, droguri de risc, respectiv substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive.
În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate 6 plicuri cu substanță pulverulentă (cocaină) și substanțe susceptibile de a avea efect psihoactiv, 29 comprimate ecstasy, un recipient cu seminţe, 3 cântare electronice, 2 râjnițe, un grinder, 4 săbii, o macetă, 3 cuțite, 19 telefoane mobile, 18 cartele telefonice, 7 stick-uri, 4 laptop-uri, 3 tablete,1 card bancar, 23950 lei, 100 euro şi diferite înscrisuri.
Pentru 49 persoane, au fost puse în aplicare mandate de aducere, la sediul D.I.I.C.O.T.- B.T. Sălaj.
În urma acestor activități, procurorul de caz a dispus, față de 7 persoane, cu vârste cuprinse între 21 şi 37 ani, luarea măsurii reținerii pentru 24 ore, sub aspectul comiterii infracțiunilor de trafic și consum de droguri de mare risc, trafic și consum de droguri de risc și efectuarea de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.
Duminică judecătorii Tribunalului Sălaj au dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a celor 7 tineri din Zalău, respectiv: Labo Ionel, Chereji Andrei (zis Ghipsu), Prodan Mădălina, Brazdau Radu, Chichisan Vlad, Crăciun Alexandru și Islamovici Rareș.
Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române şi sprijinul poliţiştilor din judeţele Sălaj, Maramureş şi Bistriţa Năsăud.
La activități, au mai participat jandarmi din judeţele Sălaj și Cluj, precum şi trei echipe canine din cadrul Direcţiei Regionale Vamale Cluj.
În continuare sunt desfăşurate activităţi specifice, având ca scop documentarea şi probarea întregii activităţi infracţionale desfăşurate cu precizarea că, pe toată durata activităților de urmărire penală, persoanele în cauză beneficiază de prezumția de nevinovăție.