PLUS Sălaj propune transformarea Văii Zalăului într-un „coridor verde”

Peste un kilometru din Valea Zalăului de la Scala în jos, lăsat în paragină, se poate acoperi și transforma într-un coridor verde, mai larg în multe zone decat parcul central, un spaţiu urban valoros care străbate inima orașului definindu-l (deocamdată canal menajer) în care pot fi amenanjate parcuri, alei de alergat și biciclism, zone de agrement pentru copii și adolescenţi, dar și asigurarea spaţiilor de parcare pentru nevoile zonei.

Suprafaţa Văii Zalăului plus marginile acesteia eliberate de garaje și extinse în curţile blocurilor s-ar transforma într-o frumoasă zonă verde și poate fi punctul de pornire pentru crearea unui plan de regenerare urbană a întregului oraș, de regândire a spaţiilor dintre blocuri la standarde moderne, într-un plan urbanistic dezvoltat creativ și pus în aplicare împreună cu cetăţenii.

Avem nevoie de o reamenanjare optimizată a spaţiilor dintre blocuri, de găsirea unor soluţii mai bune pentru locurile de parcare, de microparcuri și foișoare care cheamă oamenii afară și transformă locuri fade în zone urbanistice vii, de suficient de multe spaţii de joacă pentru a nu fi nevoie traversatul de străzi până la ele, de atracţii diversificate pentru toate categoriile de vârstă în fiecare cartier, de parcuri pentru animale de companie, infrastructură pentru biciclete, etc.

Liviu Fărcaş, candidatul Plus Sălaj la primăria din Cizer mi-a lăsat o expresie surprinzătoare care ar trece greu prin mintea unui zălăuan: „ Zalăul ar trebui să arate ca un bibelou”. Și totuși… totul începe de la mentalitate, noi, zălăuanii, să ne preţuim orașul, comunitatea în care trăim, să ne implicăm pentru a-l face mai bun, să fim parte din schimbare.

Unele localităţi din regiune s-au transformat radical în ultimii ani prin proiecte cu viziune pe termen lung și din fonduri europene. Au devenit orașe care au administraţii cu specialiști a căror voce primează în decizii și, la fel de important, au comunităţi vii, implicate, organizaţii civice care militează și ajută acolo unde e nevoie.

Să cerem și noi la Zalău proiecte și lucrări de calitate, să construim comunitatea pe care ne-o dorim pentru că vom prinde Valea Zalăului frumoasă, dar o sa zâmbim dureros dacă o să fie peste câteva zeci de ani!

Sursa foto și text : PLUS Sălaj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.