PNL este împotriva dublării alocațiilor la copii

PNL se folosește de Curtea Constituțională, pe care vrea să o desființeze, pentru a bloca dublarea alocațiilor pentru copii.


În realitate suplimentarea alocațiilor este o măsură de relansare a consumului și a economiei, așa cum e și în Germania care alocă 300 euro fiecărei familii cu copii. Contestația PNL este ridicolă:
– invocă lipsa sursei de finanțare, deși sursa a fost prezentată chiar de PNL în 2019 (a se vedea mai jos traseul legislativ).
– Invocă depășirea deficitului de 3% pe care chiar ei l-au depășit în 2019 și 2020.
– Invocă lipsa colaborării loiale între Parlament și Guvern, în condițiile în care ei au refuzat dezbaterea în Parlament, angajându-și răspunderea pe buget!

În realitate, Legea contestată de PNL este o lege de respingere a OUG 2/2020. Deci nu există temei pentru a se indica o sursă de finanțare. Parlamentul a spus că nu e de acord cu ordonanța (o lege) emisă de Guvern, având în vedere că abilitatea de a legifera este dată prin delegare Guvernului de către Parlament.

Mai mult, PNL avea obligația ca în momentul depunerii proiectului de buget în Parlament (pe 24 decembrie) să fi ținut cont de legile deja adoptate de forul legislativ. Pe 18 decembrie 2019, Parlamentul deja adoptase Legea 14/2020 prin care se dublaseră alocațiile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.