Poliția derulează acțiuni de prevenire a consumului de substanțe psihoactive în rândul liceenilor

M

În această săptămână, 13-17 iunie a.c., poliţiştii Biroului Siguranţă Şcolară alături de specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Sălaj au desfăşurat activităţi informative în liceele cu profil tehnologic din municipiului Zalău, pe linia prevenirii consumului de substanţe psihoactive.

Având în vedere faptul că vacanţa de vară, prin specificul ei, înseamnă mai multă libertate și implicit mai multă distracție. Adolescenții se deplasează în zone de agrement, petrec perioade de timp mai mari fără supraveghere, iar circulaţia pe drumurile publice a acestora este mai intensă. Toate acestea pot genera și o creştere a numărului de minori, victime sau autori ai unor infracţiuni.

În acest fel, considerăm că este necesar ca în intervalul de timp specific vacanţei, atât minorii, cât şi părinţii să cunoască principalii factori de risc, dar şi de protecţie pentru prevenirea criminalităţii generate de consumul de substanţe psihoactive.

Prin acest tip de activități, polițiștii și specialiștii antidrog le-au adresat recomandări tinerilor referitoare la prevenirea consumului de droguri și consecințele acestora asupra sănătății, punând accent atât pe influența negativă pe care o poate avea un anturaj nepotrivit, cât și pe repercusiunile consumului de droguri, precum:

• Sub influența drogurilor nu îți poți aminti cu exactitate ce ai făcut, poți produce accidente, poți răni alte persoane sau chiar pe tine;

• Drogurile provoacă o stare de bine superficială, dar de scurtă durată, care nu-ți rezolvă problemele;

• Toate drogurile modifică starea și funcționalitatea creierului, alterând funcțiile normale ale structurii cerebrale;

• Drogurile afectează voința și autocontrolul;

• Drogurile te îndepărtează de familie, de școală, de colegi;

• Nevoile financiare ale unui consumator de droguri devin din ce în ce mai mari, pe care nu le poate rezolva decât intrând în circuitul delicvenței, al prostituției și al criminalității.

Astfel de activităţi vor fi desfăţurate pe întrega perioadă a vacanței, dar și în zilele următoare. Polițiștii vor continua să se întâlnească cu tinerii, dar și cu părinții acestora în tabere, parcuri, cu ocazia unor evenimente sau manifestări culturale.

Tinerilor, le reamintim că misiunea noastră, a polițiștilor și a specialiștilor antidrog, este de a-i sprijini, informa și ajuta, în cazul în care întâmpină dificultăți generate de consumul de substanțe psihoactive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *