Prezentare de carte “Porțile se închid la miezul nopții” (Ed. Trei) de I.S. Cosman

 

Joi, 23 martie, ora 17:00, la Biblioteca Județeană Sălaj I.S. Bădescu din Zalău, secția adulți, – va avea loc prezentarea cărții „Porțile se închid la miezul nopții”, într-un dialog între autoarea Ioana Cosman și jurnalistul Adrian Lungu.

Apărută anul trecut la Editura Trei, cartea Porțile se închid la miezul nopții îmbină experiențele personale ale autoarei cu o privire profundă asupra Americii de Sud și a drumului parcurs în prag de pandemie. În paginile sale, cititorii vor descoperi locuri fascinante, oameni captivanți și momente pline de aventură și suspans. Dar cartea nu este doar o poveste de călătorie, ci, de asemenea, o meditație adâncă asupra traumei istoriei, care marchează psihologia omului în locul care l-a format.

Porțile se închid la miezul nopții poate fi (și) o metaforă despre cum, călătorind prin viață, evenimente minore și irelevante, pe care nu le luăm în seamă la început, cresc, se apropie de noi, devin tot mai intruzive, până când ne frâng planurile și ne schimbă, definitiv, călătoria. (Mircea Miclea, psiholog)

Elementul alchimic al volumului Porțile se închid la miezul nopții a fost lockdownul: nevoia oamenilor de a călători o descoperi, ca și boala psihică, în momentul în care dispare libertatea de mișcare. Afli că ai nevoie de drum abia în momentul în care afli că nu mai ai cum să-l parcurgi. (Gabriel Diaconu, psihiatru)

 În timpul evenimentului, autoarea va discuta cu jurnalistul Adrian Lungu despre cum călătoriile ne ajută să ne deschidem mintea, renunțând la prejudecăți, cum ne pot dărâma concepții înrădăcinate și ne pot schimba percepția asupra lumii, ajutându-ne să devenim mai empatici. Ioana Cosman va oferi, de asemenea, sfaturi pentru cei care doresc să înceapă să călătorească și cum să facă acest lucru într-un mod sustenabil.

La ora 13.00 elevii clasei a XII-a de la Liceul Gh. Șincai Zalău, însoțiți de prof. Mihaela Opre vor avea prilejul de a afla mai multe detalii din tainele călătoriei de la autoarea cărții.

Prezentarea cărții va avea loc într-un cadru informal și prietenos, cu oportunitatea pentru cei prezenți să pună întrebări și să își împărtășească propriile experiențe de călătorie. Evenimentul este deschis publicului și intrarea este gratuită.

Despre autor: Ioana Cosman este istoric și cercetător, cu o mare pasiune de a explora lumea. A obținut doctoratul în istorie în România și Franța și un postdoctorat în psihologie. A urmat stagii de formare în Franța și Suedia și s-a implicat în activități de conștientizare a riscurilor generate de discriminare și intoleranță, scriind numeroase articole și volume de specialitate. A vizitat peste 60 de țări și teritorii, iar cartea „Porțile se închid la miezul nopții” este prima încercare literară, bazată pe experiențele sale personale de călătorie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.