Primarul Comunei Horoatu Crasnei, Marian Mirișan, își prezintă raportul de activitate pe anul 2021

În anul 2021 s-au organizat 17 şedinţe ale Consiliului local Horoatu Crasnei din care 5 şedinţe extraordinare, în care s-au adoptat 81 de hotărâri de către Consiliului local al comunei Horoatu Crasnei, neprimind observaţii asupra legalităţii acestora, ceia ce denotă că aceste hotărâri au fost bine structurate şi discutate în cadrul şedinţelor consiliului local.

Hotărârile adoptate de Consiliul local au intrat în vigoare la data aducerii la cunoştinţă public sau comunicării, în funcţie de caracterul normativ sau individual, lucru ce s-a făcut fără excepţie.

Trecând la atribuţiile proprii, prima, prevăzută de lege dar şi cea mai importanta, din care decurg si celelalte, este asigurarea respectarii Constitutiei precum si punerea in aplicare a legii, a decretelor presedintelui Romaniei, a hotararilor si ordonantelor Guvernului, a hotararilor Consiliului Local si ale altor acte normative (ordine si instructiuni ale ministrilor, ordine ale administratiei publice centrale, ale Proiectului si hotararile Consiliului Judetean) in conditiile legii. In acest sens, in perioada la care ne referim, s-a urmarit ca imediat de la adoptare si publicare a actelor normative, sa se stabileasca masurile necesare pentru punerea in aplicare a sarcinilor reiesite din acestea, prin stabilirea pentru compartimentele din aparatul de specialitate al primarului si obligatiile ce revin pentru aducerea la indeplinire a acestora. Aparatul de specialitate al primarului a redactat proiecte de dispozitii si hotarari in vederea emiterii sau adoptarii acestora.

In decursul anului 2021 s-au emis de catre Primarul comunei Horoatu Crasnei un nr. de 254 de dispozitii, in scopul bunei desfasurari a activitatii, aceste dispozitii au fost emise in diferite domenii cum ar fi: convocarea in de sedinte a Consiliului local, acordarea ajutorului pentru incalzirea locuintelor, acordarea, modificarea, incetarea cererilor pentru alocatia de sustinere, precum si recupararea unor sume de incasat necuvenit ca alocatie de sprijin, constituire unor comisii de receptii, comisie de inventariere, in domeniul situatiilor de urgenta, virari de credite de la un aliniat la altul in cadrul aceluias capitol, precum si alte domenii.

Au fost inregistrare in Registrul general de intrari un numar de 6811 acte, au fost eliberate un numar de 1150 de adeverinte, un numar de 50 sesizari-reclamatii care au vizat diferite domenii si care au fost solutionate prin deplasarea organelor locale la fata locului si prin raspuns in scris.

In anul 2021 s-au eliberat un numar de 20 Certificate de producator necesare cetatenilor comunei pentru valorificarea produselor agricole pe piata.

In domeniul urbanismului s-au eliberat 27autorizati de construire/desfintare si 33 certificate de urbanism, care s-au solicitat in diferite cazuri.

S-a informat populatia privind masurile pentru prevenirea contaminarii cu noul coronavirus SARS CoV- 2 si pentru asigurarea desfasurarii activitatilor in conditii de siguranta sanitara,pe durata starii de alerta.

S-a dispus la informarea cetatenilor asupra combaterii contaminarii cu noul coronavirus prin afisare de materiale informative  in spatiul UAT Horoatu Crasnei.

INVĂȚĂMÂNT

Scolile din comuna au fost reabilitate prin   Programul Operational Regional , Axa prioritara 3, DMI S-au construit doua Sali de sport moderne unde elevii din  cele doua scoli pot sa-si desfasoare orele in conditi de buna calitate.

In ambele scoli s-a dotat cate o sala de calculatoare unde elevii au acces la internet.

Pentru buna desfasurare a activitatii educationale administratia locala a facut in anul 2021 eforturi pentru asigurarea functionarii  institutiilor  de invatamant, alocand bani pentru transportul cadrelor didactice.

Cu ocazia festivitatii de inceput de an scolar, consiliul local a oferit copiilor din clasa pregatitoare un pachet care continea toate cele necesare micilor scolari.

Tot in anul 2021 s-au alocat din bugetul local un numar de 51 burse de merit si 36 burse sociale.  In luna decembrie 2021 domnul primar, a semnat un parteneriat cu Gradinita “ Pinochio”din Zalau, care de  sarbatorilor de iarna a oferit un numar de 166 pachete cadou, elevilor de la gradinita si ciclul primar de la cele doua scoli din comuna, suplimentand astfel cadourile oferite din bugetul local, pentru toti elevii de la scolile si gradinitile din comuna.

CULTURA, RELIGIE SI SPORT

 Camine Culturale

La sfarsitul anului 2021, sunt in stare de functionare Caminele culturale din Horoatu Crasnei,  si Seredeiu.

Caminul Cultural din Seredeiu a fost reabilitat prin FEADR, masura 322,Proiectul Inbunatatirea Infrastucturii de Baza si a Activitatilor Culturale in Comuna Horoatu Crasnei.Caminul din Horoatul Crsnei a fost renovat din fonduri de la bugetul local.

Pentru Caminele din localitatea Stirciu si Hurez s-au depus proiecte la Compania Nationala de investitii ( CNI). Proiectul pentru Caminul Cultural Stirciu a fost cuprins in lista sinteza si urmeaza sa fie finantat, iar pentru Caminul Hurez o sa incercam sa gasim o alta finantare. La nivelul Comunei avem o asociatie culturala “CUNUNA MESESULUI”si un Ansamblu Folcloric condus de un instructor profesionist cu care avem semnat un contract de colaborare.

Sport

In anul 2021 s-au finalizat cele doua terenuri sportive multifunctionale in localitatile Horoatu Crasnei si Stirciu. Terenurile au fost receptionate si date in folosinta. S-au construit si dotat, trei parcuri de joaca in localitatile Stirciu, Hurez si Seredeiu. In ultima sambata din luna August a avut loc Concursul de alergare montana “Alearga pe Meses”,pe o distanta de 22 km,competitie onorata cu premii de aproape 10 mii lei. La competitiie au participat concurenti din Salaj, Cluj, Galati, Bucuresti si un concurent din Franta.

 Religie

Cultele religioase din comuna noastra au fost sprijinite financiar in urma propunerii domnului primar, propunere aprobata de Consiliul Local.

INFRASTRUCTURA  

In anul 2021, s-au reparat drumurile comunale, valoarea lucrarilor fiind de 359.855 lei. Tot in anul 2021, s-au depus mai multe proiecte prin Compania Nationala De Investitii (CNI) prin Programul National De Dezvoltare Locala Anghel  Saligny si prin Agentia Fondului de Mediu.

– Amenajare teren sportiv multifunctional in localitatea Horoatu Crasnei, UAT Horoatu Crasnei, Judetul Salaj;

– Amenajare teren sportiv multifunctional in localitatea Stirciu, UAT Horoatu Crasnei, Judetul Salaj;

– Imbunatatirea infrastructuriib TIC. Sistemice pentru educatie la scolile din comuna Horoatu Crasnei, Judetul Salaj;

– Extindere modernizare  si dotare dispensar uman in localitatea Horoatu Crasnei, Judetul Salaj;

– Amenajare parc de joaca pentru copii in localitatea Horoatu Crasnei,Comuna Horoatu Crasnei, Judetul Salaj;

– Construire si dotare casa pentru servicii funerare aferente premergator ceremoniei funerare in localitatea Stirciu, comuna Horoatu Crasnei, Judetul Salaj;

– Reabilitare, modernizare, extindere si dotare asezamant cultural sat Stirciu, nr.401, comuna Horoatu Crasnei, Judetul Salaj;

– Extindere si dotare asezamant cultural sat Hurez, comuna Horoatu Crasnei, judetul Salaj;

– Modernizarea retelei  de drumuri de interes local in comuna Horoatu Crasnei, judetul Salaj;

– Construire poduri in localitatea Seredeiu, peste valea Seredenca si in localitatea Stirciu, peste valea Satului;

– Realizare podet pe DC 79, si amenajarea albiei, in localitatea Hurez, comuna Horoatu Crasnei;

– Construire capela in localitatea Horoatu Crasnei, Judetul Salaj;

– Extindere retea de alimentare cu apa in localitatile Hurez si Seredeiu, Comuna Horoatu CrasneiI, Judetul Salaj;

-Modernizare Drumuri Comunale in Comuna Horoatu Crasnei, Judetul Salaj;

– Retea de canalizare menajera in comuna Horoatu Crasnei, judetul Salaj;

– Construire cinci poduri, in comuna Horoatu Crasnei, Judetul Salaj;

– Modernizarea Drum Comunal DC 70 C in Comuna Horoatu Crasnei, Judetul Salaj;

– Cresterea eficientei energetice pentru cladiri publice la obiectivul de investitie gradinita cu program normal, localitatea Horoatu Crasnei, Comuna Horoatu Crasnei;

– Digi Rural pentru Comuna Horoatu Crasnei, Judetul Salaj – digitalizarea administrației locale; achiziție sistem de colectare selectivă și reciclare a deșeurilor; sistem de iluminare inteligentă a trecerilor de pietoni, intersecții, poduri; achiziție stație de autobuz inteligente

– PNRR – achiziție microbuze electrice transport persoane, stații de încărcare electrice

PROTECTIA MEDIULUI

În domeniul protectiei mediului sau realizat urmatoarele:

Sau luat masuri pentru interzicerea formarii de depozite de gunoi pe raza comunei Horoatu Crasnei (rauri, locuri virane). S-au luat masuri de curatire a albiilor cursurilor de apa din comuna.Gunoiul menajer este ridicat de doua ori  pe luna de o firma specializata SC INSTAL ROS.

TRANSPORT

Primaria comunei Horoatu Crasnei, are in dotare, buldoexcavator, tractor, iar in anul 2021, sa achizitionat o autobasculanta IVECO, dotata cu lama si sararita pentru dezapezire.Tot in anul 2021 s-a achizitionat tocator pentru resturi vegetale. Dezapezirea in Comuna s-a facut cu utilajele care le avem in dotare.

Mijloacele de transport care circula prin comuna sunt  microbuzele de la ”Euro Pop” care fac legatura intre Zalau si localitatile din comuna. Aceste microbuze au un program bine stabilit in asa fel incat am cuprins toate satele din comuna. Pentru elevi circula un microbuz, care ii duce la liceul din Crasna si la liceiele din Zalau. Primaria dispune de un microbuz scolar care transporta elevii din satul Hurez si satul Seredeiu la scolile din Stirciu si Horoatu Crasnei.

„Mulțumesc pe această cale comunității locale pentru suport și înțelegere, Consiliului Local, Executivului, autoritatilor si instituțiilor publice pentru buna colaborare, asigurându-vă pe toți că voi rămâne, în continuare, până la sfârșitul mandatului meu, în slujba cetățenilor și a intereselor acestora”, transmite primarul Mirișan Marian. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *