Primarul Florian Sur a pregătit proiecte noi pentru dezvoltarea Comunei Horoatu Crasnei

Administrația locală de la Horoatu Crasnei, în frunte cu primarul Florian Sur, lucrează la implementarea mai multor proiecte care să aducă bunăstarea cetățenilor din comună.

Proiectele de investiții noi vizează cămine culturale, rețea de apă și gaze naturale, străzi asfaltate, centre de zi pentru copii și bătrâni, capele în fiecare localitate și parcuri de joacă.

  1. Căminul cultural din satul Stârciu – a fost depus proiectul spre finanțare la AFIR Satu-Mare (fonduri europene). Proiectul a trecut de etapa de evaluare, s-a obținut punctajul și se așteaptă semnarea contractului.
  2. Aducțiune apă potabilă din lacul Tarnița, Gilău – Comuna Horoatu Crasnei este cuprins în mega proiectul Companiei de Apă în valoare de peste 300 mil euro pentru alimentarea cu apă a întregii comune cu apă potabilă. Primăria Horoatu Crasnei are pregătite sumele necesare pentru cofinanțare. Lotul unde este cuprins și Horoatu Crasnei s-a finalizat licitația. iar ofetele sunt în evaluare.
  3. Proiect pentru 10 kilometri de străzi și ulițe noi asfaltate – Primăria a pregătit un nou proiect de modernizare și asfaltare a 10 km de străzi și ulițe în toată comuna, proiect finanțat prin CNI. În acest moment Primăria are în execuție un proiect de asfaltare a 10 kilometri de străzi în toate satele comunei.

„Prin noul proiect ne propunem să asfaltăm toate străzile din comună rămase necuprinse în primul proiect. La finalul celor 2 proiecte comuna va fi acoperită cu asfalt peste 90%”, a transmis primarul Florian Sur.

4. Centru pentru persoane vârstnice în Poniță – este un proiect care va fi realizat de Primăria Horoatu Craseni în parteneriat cu Consiliul Județean Sălaj. Locația vizată este pe vechiul amplasament al școlii din Poniță. Centrul va funcționa 24 de ore din 24, va avea o capacitate de 25 de locuri, unde bătrânii vor beneficia de servicii medicale, servicii de îngrijire, masă caldă și cazare. Proiritate pentru ocuparea locurilor o vor avea cetățenii din comună sau din comunele limitrofe.

5. Centru de zi pentru copii în localitatea Stârciu – Primăria Horoatu Crasnei în parteneriat cu Consiliul Județean și DGASPC Sălaj lucrează la un proiect social privind construirea unui nou centru de copii de tip familial. Va fi amplasat în aceeași curte cu centurl existent în care vor fi instituționalizați 14 copii.

Ca un beneficiu major adus în comunitate prin aceste proiecte, pe lângă serviciile oferite copiilor sărmani, vor fi create încă 7 locuri de muncă pe lânge cele 6 existente.

„Principalul beneficiu obținut în urma acestor proiecte sociale este și faptul că acești copii vor frecventa școala din Stârciu, reușind să o salvăm de la desființare”, spune primarul Florian Sur.

6. Capelă în fiecare sat din comună Horoatu Crasnei, Stârciu, Hurez, Șeredeiu – Primăria Horoatu Crasnei are în execuție o capelă în satul Stârciu care este finalizată în proporție de 70%, urmând ca până la data de 15 septembrie să fie realizată 100%. Administrația locală face demersuri pentru a obține finanțare pentru consturirea de capele și în celelalte sate

7. Parc de joacă în satul Stârciu – Primăria Horoatu Crasnei pregătețte un proiect pentru realizarea unui parc de joacă modern în proximitatea școlii. Primăria are două variante pentru amplasament – curtea școlii sau zona consiliului popular. Proiectul va fi depus spre finanțare cu fonduri europene și buget local.

8. Căminul cultural din Hurez – Primăria Horoatu Crasnei are în lucru un Studiu de Fezabilitate pentru reabilitarea și extinderea căminului cultural din Hurez. Primarul Florian Sur a înaintat o solicitare de finanțare către CNI și se așteaptă răspuns.

9. Reabilitare grădiniță în localitatea Horoatu Crasnei – Primăria a luat decizia de a continua modernizarea grădiniței din centrul comunal prin schimbarea integrală a acoperișului. Primăria împreună cu școala gimnazialăa investit în grădiniță dea lungul anilor prin achiziționarea unei centrale, s-au realizat lucrări de zugrăvit interioare, schimbat pardoseli, amenajare grupuri sanitare.

10. Stație de ambulanță în sediul Centrului de Informare Turistică – Primăria Horoatu Crasnei a  luat decizia de a da în folosință către Serviciul de Ambulanță Județean Sălaj centrul turistic cu scopul de a se înființa o stație nouă de ambulanță. Documentația este avansată, iar faptul că stația de ambulanță este în comună intervențiile vor fi mult mai rapide.

11. Aducțiune gaz natural în toată comuna Horoatu Crasnei – Primăria a primit avizul de principiu de la SC Transgaz privind realizarea unei aducțiuni de gaz natural în toate satele aparținătoare. Soluția dată de Transgaz este conectarea comunei Horoatu Crasnei cu comuna Crasna la rețeaua de gaz în zona Peco Petrom. Primăria execută în acest moment un Studiu de Fezabilitate, urmând ca documentația să fie înaintată spre finanțare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.