Primarul Ionel Ciunt și viceprimarul Teodor Bălăjel – echipa care asigură de patru ani succesul în transformarea Zalăului într-un oraș modern și viu

Zalăul a devenit un oraș care se dezvoltă în ritm alert. Asta de patru ani; mai exact de când conducerea administrației orașului a fost preluată de primarul Ionel Ciunt. Om politic cu greutate în Sălaj și cu abilități dovedite în administrație – fost prefect și fost administrator al județului Sălaj.

Ciunt știe să pună preț pe oamenii de nădejde și a făcut o echipă de succes cu viceprimarul Teodor Bălăjel. Pentru că Bălăjel s-a dovedit mâna dreaptă harnică și pricepută a prim-edilului, de la faza de proiecte până la finalizare. Aici cântărește faptul că Teodor Bălăjel vine din mediul privat, iar pentru el cuvântul de ordine este “a face”.

A face temeinic și de perspectivă. Este inginer, cu o experiență profesională de peste 15 ani în funcții de conducere. A studiat la Institutul Politehnic „Traian Vuia” din Timișoara și a fost șef de promoție în 1984. Media celor cinci ani de facultate a fost 9,83, iar examenul de licență l-a luat cu 10.

Teodor Bălăjel și-a asumat în Primărie un rolul important la vârful administrației, fiind cel care îl înlocuiește de fiecare dată pe primar, atunci când acesta lipsește.Bălăjel conduce ședințele Consiliului Local Zalău, este președintele Comisiei de organizare și dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, fond funciar, servicii publice, protecția mediului, administrarea domeniului public și privat al municipiului Zalău, turism, coordonează activitatea firmei Citadin, dar și activitatea  Direcției Tehnice, Direcției Urbanism, Direcției Resurse Umane, Unități de Învățământ, Arhitectul șef, etc.

Teodor Bălăjel este reprezentantul Primăriei Zalău la toate întâlnirile organizate cu privire la implementarea proiectelor pe fonduri europene și coordonează toate ședințele de lucru din cadrul Direcției Tehnice legate de proiectele de investiții din oraș.

Dupa 12 ani de amorțire din epoca Radu Căpâlnașiu, Zalăul a fost mobilizat pentru dezvoltare, mai ales că, așa cum remarca viceprimarul Bălăjel, în Primăria Zalău sunt destui oameni destoinici, pe care fosta administrație nu i-a valorificat.

Ciunt și Bălăjel au pus umărul, au gândit proiecte și s-au implicat în realizarea lor. Rezultatul este un oraș în plină evoluție, pe care proiectele realizate și cele începute l-au transformat deja și l-au adus într-un stadiu la care puțini îndrăzneau să gândească în urmă cu patru ani. Iar perspectiva certă este un Zalău mult modernizat față de orașul adormit preluat de la fosta administrație în 2016.

Putem amintii că în ultimii ani, în Zalău, s-au realizat investiții importante la care poate mulți nici nu ne așteptam să fie realizate într-un timp așa scurt.

Unul dintre cele mai importate investiții a fost reabilitarea în întregime a Bulevardului Mihai Viteazul pentru care s-a lucrat în stil „nemțește”, adică și noaptea, totul pentru a reduce disconfortul în trafic și de a finaliza lucrearea în timp util.

O altă investiție care a făcut furori a fost construirea celui mai mare complex comercial din județ, Zalău Value Center, o investiție foarte apreciată în special de cei tineri, dar nu numai. O realizare măreață pentru administrația Ciunt este faptul că gigantul Dedeman și-a luat „inima în dinți” și a ridicat al 50-lea magazin la Zalău. Deschiderea oficială a fost una memorabilă, iar de atunci zălăuanii sunt scutiți de drumuri în județele vecine când vor să consturiască sau să renoveze locuința.

O sumedenie de străzi au fost reabilitate și modernizate – str. Cloșca, str. 22 Decembrie 1989, trotuare și piste de bicicle. Au început lucrările și în megaproiectul de modernizare a iluminatului public din Zalău cu o valoare ce depășește 5 milioane de euro.  Așa că putem spune fără echivoc că la finalul acestor lucrări a rezultat un oraș modern și cu aer european.

Zalăul are în sfârșit bani de investiții și chiar îi investește

Aproape ca zălăuanii se obișnuiseră până în 2016, în era Căpâlnașiu, că în orașul lor nu se poate face nimic. Presa dezvăluia că bugetele de dezvoltare erau ridicol de mici, dar mai ridicol era că nici acestea nu se cheltuiau. Simplu spus, nimeni nu mișca un deget.

Noua administrație a reuțit să promoveze 31 de proiecte de investiții pe fonduri europene, care adunate toate depășesc valoare de 100 milioane de euro. Bugetul pentru investiții cuprins pentru anul 2020 este cel mai mare din era post decembristă. Aceste proiecte acoperă o paletă largă de domenii și vor rezolva foarte multe din problemele comunității.

În acest moment se lucrează la modernizarea infrastructuri școlare, la reabilitarea infrastructurii rutiere (asfaltări), autobuze electrice și transport public modern, piste de biciclete, 10 parcuri noi spatii de recreere, digitalizarea administrației publice locale, bugetare participativă, sprijin pentru investitorii privați – Dedeman, Zalău Value Center, Mc Donalds, supermarket Lidl nou, amenajare loc licnic în Aghireș, modernizare drumuri forestiere, construirea a 100 apartamente ANL epntru tineri și multe alte care vor ridica nivelul de confort și calitatea vieții în Municipiul Zalău.

Adminitratia Ciunt a câștigat mai multe premii de performanță:

– locul 2 în Regiunea N-V pentru numărul mare de contracte semnate pe fonduri europene

– premiu de excelență în administrație acordat de AMR România (Asociaţia Municipiilor din România)


Dacă i-am întrebat pe Ionel Ciunt și pe Teodor Bălăjel cum a fost posibilă transformarea administrației și a orașului, amândoi ne-au spus că “s-a muncit”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.