Primarul Septimiu Țurcaș – PNL, riscă până la 7 ani închisoare pentru corupție

Septimiu Țurcaș judecat într-un dosar penal cu acuzații grave

Primarul orașului Șimleu Septimiu Țurcaș – prim-vicepreședintele PNL Sălaj și un apropiat al ministrului Lucian Bode, este judecat de magistrații Tribunalului Maramureș pentru infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice , fals în înscrisuri sub semnătură privată și şi fals în declaraţii.

Magistraţii Tribunalului Sălaj au decis joi, 18 februarie 2016, că pot începe judecata faţă de Septimiu Ţurcaş, rechizitoriul procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj-Napoca fiind considerat în regulă. Dosarul a fost mutat din Sălaj în Maramureș, pe motiv că primarul Septimiu Țurcaș este cuscru cu procurorul Crin Bologa – actualul șef DNA România.

Magistrații Tribunalului Maramureș au stabilit un nou termen de judecată pentru data de 16 iunie, când Țurcaș va trebui să se prezinte în fața judecătorilor și să răspundă acuzațiilor de corupție.

Țurcaș riscă o condamnare de 7 ani pentru corpuție

Abuzul în serviciu, faptă asimilată celor de corupție se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.

Afaceri „ilegale” cu terenuri

Din rechizitoriul procurorilor reiese că este vorba şi de afaceri imobiliare necurate, prin care oraşul Şimleu Silvaniei a fost păgubit cu sute de mii de lei. Una se referă la faptul că, în cursul anului 2008, „inculpatii Ţurcaş Septimiu, Hosu Claudia, Dincă Valeriu si Mocan Elena Maria, în calitate de membri ai comisiei de fond funciar, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu care le reveneau, au participat la reconstituirea în mod nelegal a dreptului de proprietate de pe urma defunctei B.F.”.

Procurorii spun că oraşului Şimleu Silvaniei i-a fost provocată o daună de 283.994 lei, „prin ieşirea din proprietatea unităţii administrativ – teritoriale a unei suprafeţe de teren atribuite ilegal”.
Apoi, procurorii mai spun că „tot în cursul anului 2008, aceiaşi inculpaţi, în aceleaşi calităţi şi-au exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu, inducându-l în eroare pe numitul N.D., persoană în vârstă, aflată în stare de vulnerabilitate, cu privire la amplasamentul şi calitatea terenului pe care urma să-i fie reconstituit dreptul de proprietate, schimbând în mod ilegal şi nejustificat categoria şi calitatea terenului”

Ulterior, în scopul „obţinerii de foloase materiale pentru sine şi pentru alţii”, inculpaţii „au participat sau au facilitat, după caz, dezmembrarea acestui teren, o suprafaţă de 1.000 metri pătraţi fiind reachiziţionată de primărie contra sumei de 35.974 lei, iar diferenţa de suprafaţă fiind înstrăinată de către inculpatul Hosu Valentin, care semnase anterior procesul – verbal de punere în posesie în calitate de mandatar al numitului N.D., către societatea administrată de soţia inculpatului Ţurcaş Septimiu, pentru suma de 120.000 lei, în vederea dezvoltării unui proiect imobiliar, în acest mod cauzându-se o daună oraşului Şimleu Silvaniei, constând în cele două sume, de 35.974 lei şi 120.000 lei”, arată rechizitoriul.

Primarul Țurcaș a făcut plăţi pentru lucrări neexecutate

Alte afaceri descrise de procurori sunt legate de plăţi pentru lucrări neexecutate.
„În perioada 2008 – 2009, în urma unui control, reprezentantii Curţii de Conturi a judeţului Sălaj au constatat că în cursul anului 2007, Primăria oraşului Şimleu Silvaniei a plătit suma de 22.737, 65 lei, fără bază legală, ca urmare a facturării unor lucrări neexecutate către SC P.C, reprezentată de inculpatul Mocan Ioan, astfel că au dispus recuperarea acestei sume de la aceasta societate.

În acest context, inculpatul Ţurcaş Septimiu s-a înţeles cu inculpatul Mocan Ioan sa îi restituie această sumă prin simularea unor contracte de execuţie de lucrari cu SC R.E., administrată de inculpatul Cherecheş Vasile, lucrări care însă nu au fost executate de niciuna dintre firme”. Primăria a achitat din dispoziţia primarului suma de 25.183 lei catre S.C. R.E. SRL, reprezentând contravaloarea lucrărilor neexecutate, astfel că instituţia a fost prejudiciată cu această sumă, spune rechizitoriul.

Apoi, spun, procurorii, în anul 2009, inculpatul Cherecheş Vasile a facturat în mod nereal către Primăria Oraşului Şimleu Silvaniei, lucrări de intervenţii la calamităţi în cuantum de 29.950,67 lei, folosindu-se de documente falsificate, Primăria, prin inculpatul Ţurcaş Septimiu, a plătit cei 29.950,67 lei, consideraţi prejudiciu în detrimentul instituţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.