Problema Pestei Porcine Africane din mediul silvatic, discutată la nivelul Prefecturii Sălaj
Prefectul judeţului Sălaj, Dari Toma, a convocat joi, în Sala Porolissum a Centrului de Cultură şi Artă Sălaj, o întâlnire cu responsabilii fondurilor de vânătoare din judeţ, Direcţia Silvică, Garda Forestieră, Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) şi Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), privind gestionarea şi combaterea pestei porcine africane (PPA) la nivel judeţean.
Întâlnirea a fost convocată după ce în ultima perioadă s-au semnalat mai multe cadavre de porci mistreţi în pădure, inclusiv în apropierea unor ferme de creştere a porcilor domestici.
În debutul întâlnirii, prefectul Dari Toma a arătat faptul că, în prezent, toate fondurilor de vînătoare din judeţ sunt afectate de PPA, fiind incluse fie în zona infectată, fie în zona de control temporar a planurilor de măsuri pentru combaterea acestei boli, adoptate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Sălaj.
În acest context, prefectul a solicitat responsabililor fondurilor de vânătoare intensificarea patrulărilor în pădure, pentru identificarea şi neutralizarea cadavrelor de porci mistreţi, alături de continuarea vânătorii la porci mistreţi, pentru diminuare efectivelor.
Reprezentanţii fondurilor cinegetice au reclamat, la rândul lor, problemele ridicate în răspândirea bolii de câinii turmelor de oi, practicanţii de off-road şi culegătorii de ciuperci.
Având în vedere răspândirea PPA la nivel judeţean, Instituţia Prefectului Sălaj face un apel către toate persoanele care tranzitează domeniul forestier (inclusiv cei care recoltează ciuperci sau alte produse secundare) şi descoperă cadavre de porci mistreţi să evite contactul cu acestea şi să anunţe responsabilii fondurilor de vânătoare sau medicii veterinari din zonă. De asemenea, după traversarea pădurilor este necesară dezintectarea, pentru a evita transmirea PPA la porcii domestici.