Oamenii sunt nemulțumiți în primul rând de faptul că personalul operativ de intervenție nu primește stimulentul de risc în lupta cu COVID-19.

Protestul Național începe mâine la ora 10!

Protestul Național începe mâine, 10 iunie, începând de la ora 10.00 în toate serviciile de ambulanță din țară și se va încheia la ora 12.00.

Conducerea Federației Naționale Sindicale ”Ambulanța” din România: “ În București, protestul se va desfășura prin pichetarea intrării în Parlamentul României – Camera Deputaților – intrarea Parcul Izvor. La acțiune vor participa toți președinții (liderii) organizațiilor sindicale membre în FNSAR și membrii Biroului Executiv FNSAR. Vor fi îmbrăcați în echipamentul de lucru cu vesta și șapca de protest, mănuși, mască și viziere. În sediile centrale ale serviciilor de ambulanță (în curte) vor participa membri de sindicat ai organizației locale, reprezentați de FNSAR. Și ei vor fi în echipamentul de lucru cu vesta și șapca de protest, mănuși, mască și viziere. Se va respecta distanțarea între protestatari de minim 1,5 m. Organizarea și responsabilitatea organizării se va face cu respectarea prevederilor legale și revine membrilor Biroului Eexcutiv a fiecărei organizații. Toate ambulanțele în data respectivă, vor purta afișul pe format A4 cu inscripția vizibilă “PROTEST NAȚIONAL” în față dreapta jos, pe parbriz și în spate pe geamul din ușă partea stângă. Protestatari vor avea afișe tot format A4 cu inscripția “EU PROTESTEZ”.

“Ambulanțele” din toată țara ies în stradă!

Reprezentanții personalului de pe ambulanțe spun că au mai multe nemulțumiri. Care sunt acestea?

1.Forma finală a proiectului PL-x nr. 257/2020 care a adus completări la OUG nr. 43/2020, trimis la promulgare. La proiect am adus prin Blocul Național Sindical amendamente pe perioada procesului legislativ. Nu au cuprins propunerile noastre și  NU au fost asumate și introduse în lege. Deși era ultima speranță  a noastră că se va face dreptate în Camera Deputaților pentru personalul operativ de intervenție din serviciile de ambulanță care a desfășurat activitatea în teren în perioada stării de urgență și nu numai, în vederea acordării stimulentului de risc în lupta cu COVID-19, stimulent mult trâmbițat de actualul Guvern și Președintele României.

2.Propunerea de modificare a Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului din serviciile de ambulanță, cu prioritate salarizarea asistenților medicali, și nu numai, când sporul pentru condiții deosebit de periculoase a fost diminuat și egalizat cu sporul personalului din unitățile spitalicești, propuneri înaintate la Comisia pentru muncă și protecție socială pe timpul derulării procesului legislativ al proiectului PL-x nr. 600/2019, NU au fost introduse din motive cunoscute, ceea ce a făcut să revenim cu altă inițiativă legislativă care a fost depusă la Comisia pentru sănătate și familie din Senatul României.

Ce se întâmplă cu statutul personalului operativ?

3.Proiectul de lege PL-x nr. 355/2015 privind STATUTUL personalului profesionist operativ de intervenție din serviciile de ambulanță județene și al Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, este blocat din toamna anului 2016 la Comisia pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, din motive necunoscute, deși am făcut solicitări de repunere pe dezbateri a acestui proiect președintelui și individual membrilor comisiei, oferind din partea noastră posibilitatea de a accepta unele modificări care se impun în proiect.

4.Propunerile de completare și modificare a Titlului IV din Legea nr. 95/2006, propuneri care se impun a fi aduse pentru buna organizare, dezvoltare și consolidare a Serviciilor Publice de Ambulanță, sunt în așteptare din 2017 la Comisia pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, din motive necunoscute.

5.Lipsa de răspuns la adresele depuse în Parlamentul României, respectiv Camera Deputaților și la unele comisii, este considerat de noi ca o indiferență față de personalul din aceste unități care desfășoară activitatea în condiții de teren și în regim de urgență contra cronometru pentru a salva vieți.

Protestul este prima formă de acțiune sindicală, urmând ca decizia continuării acțiunilor sindicale să fie luată în funcție de rezultatele obținute.