PSD cere revenirea la piața de energie reglementată de la 1 ianuarie 2023

PSD susţine revenirea la piața de energie reglementată de la 1 ianuarie 2023. Potrivit unor surse Observator, social-democraţii vehiculează variantele unor preţuri fixe la energia electrică, dar cifrele sunt încă în discuţie şi pot suferi modificări.

Concret, ce propune PSD? Social-democraţii susţin o piaţă la energie reglementată, cu preţ fix de la 1 ianuarie. Astfel se vor păstra plafoanele de 0,68 de bani pe kwh şi 0,80 de bani pe kwh pentru consumatorii casnici, iar pentru ce depăşeşte pragul de 255 kwh, ar putea fi stabilit, de exemplu, un preţ fix de 1 un leu pe kwh. Pentru industrie ar putea fi un preţ fix de 1,3 lei pe kwh. O astfel de revenire la o piața reglementată a urma să aibă loc de la 1 ianuarie 2023 iar măsura ar fi susţinută timp de 2 ani. Planul ar putea fi discutat joi când ar urma să aibă loc următoarea şedinţă de coaliţie.

PSD a cerut marţi urgentarea procesului de reglementare a pieței de energie și acordarea de vouchere pentru consumatorii vulnerabili. Social-democraţii susţin că mai multe companii susţin o formă de reglementare a pieţei pe o durată determinată, care să asigure stabilitatea preţurilor de tranzacţionare.

„PSD va propune în Coaliție rediscutarea în regim de urgență a propunerii sale inițiale pentru reglementare a pieței de energie pentru o perioadă limitată. Scopul acestei soluții este să se pună capăt tranzacțiilor speculative cu energie, iar operatorii serioși din acest sector să poată funcționa eficient în condiții comerciale predictibile. 

Inițiativa PSD are loc în contextul în care mai multe companii din acest domeniu și-au manifestat deschiderea către o formulă de reglementare a pieței pe o durată determinată, care să asigure stabilitatea prețurilor de tranzacționare. De asemenea, trebuie ținut cont și de faptul că reprezentanții Comisiei Europene intenționează să introducă un mecanism de plafonare a prețurilor la gaze naturale la nivelul întregii Uniuni.

Încă de la începutul crizei energetice PSD a susținut că revenirea la o piață reglementată, pentru o durată limitată de timp, reprezintă calea cea mai sigură pentru combaterea speculei și protejarea cetățenilor și a economiei naționale. O altă propunere a PSD, enunțată încă din luna ianuarie 2022, și care va fi reluată în cadrul Coaliției, este utilizarea fondurilor europene disponibile pentru acordarea de vouchere de energie consumatorilor vulnerabili, astfel încât să se evite procedurile birocratice și să se asigure o protecție reală pentru această categorie. 

Amintim că, tot la inițiativa PSD, actualul Guvern a aplicat deja această soluție de utilizare a fondurilor europene pentru o serie de măsuri de sprijin țintite către categoriile sociale cele mai vulnerabile, exemplul cel mai relevant fiind cel al tichetelor sociale oferite prin programul guvernamental „Sprijin pentru România”, se arată în comunicatul PSD. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.