Sălajul printre primele din țară care a implementat un sistem de management integrat al deșeurilor

Deşeurile din întreg judeţul Sălaj ajung de ani buni la un ultramodern centru de colectare, groapă de gunoi ecologică, amenajat în comuna Dobrin. Aici, o bună parte din ele sunt compostate şi apoi valorificate şi asta graţie unui amplu proiect realizat de Consiliul Judeţean Sălaj, “Sistem de management integrat al deşeurilor din Sălaj” – co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEADR), în valoare de aproximativ 135.000.000 de lei, din care contribuţia CJ Sălaj 15.000.000 de lei.

Centrul este construit la o distanţă de aproximativ 20 de kilometri de municipiul Zalău şi este împărţit în două zone principale: zona de depozitare şi zona tehnică. Aceasta din urmă va cuprinde: staţia de tratare mecano- biologică şi de compostare folosită pentru tratarea deşeurilor biodegradabile ce intră în depozit şi staţia de sortare folosită pentru recuperarea fracţiei de deşeuri reciclabile care vor fi separate la sursă.

În cadrul staţiei de tratare mecano-biologică şi de compostare sunt cuprinse o serie de construcţii şi platforme, pentru: preluare, primire, selecţie, depozitare temporară, mărunţire, hala de pretratare, tratare mecanică, zona de compostare, platforma de deşueri voluminoase, staţie compost, staţie de epurare sedii administrative etc.

Proiectul mai include şi trei staţii de transfer la Crasna, Surduc şi Sînmihaiu Almaşului.
Operatorul depozitului de la Dobrin şi a staţiilor de transfer va fi, potrivit reprezentanţilor CJ Sălaj, o asociere de firme între SC Brantner Servicii Ecologice SA şi SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor SRL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.