Senatorul USR Cosmin Viașu își prezintă activitatea din prima sesiune Parlamentară

Noul parlamentar de Sălaj, senatorul USR Cosmin Viașu își prezintă activitatea din prima sesiune în Parlamentul României.

Cosmin Viașu este senator USR Sălaj la primul mandat, de profesie economist. Face parte din comisiile UNESCO, cultură și media, dar și comisia pentru muncă, familie și protecție socială.

Senatorul Cosmin Viașu a fost inițiatorul a 13 legi și a luat cuvântul de 12 ori în plenul Parlamentului.

Cosmin Viașu este unul dintre cei mai activi parlamentari sălăjeni aflați în actualul legislativ, oferind audiențe atât la biroul senatorial, cât și în mediul online pe perioada pandemiei COVID-19.

„Sunt Cosmin Cristian Viașu, senator de Salaj din partea USR și vreau să vă vorbesc despre activitatea mea din prima sesiune parlamentară a acestui an.

Am încercat să vă reprezint cu onestitate și competență, să fac lucruri pentru care am fost trimis de alegători aici, în Parlamentul României.

Sunt membru în Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, în Comisia pentru cultură și media, și în Comisia pentru muncă, familie și protecție socială.

De asemenea fac parte din grupurile de prietenie dintre țara noastră și Iran, Norvegia și Singapore.

A fost o perioadă grea, focusată mai ales pe criza sanitară datorată pandemiei. Cu toate acestea, am votat pentru repararea legilor justiției, pentru reformă în educație, pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate, pentru alocarea unui buget considerabil transporturilor și pentru multe alte legi pe care le consider benefice și necesare pentru țară.

De asemenea am fost co-inițiator a 13 proiecte legislative.

Am avut 12 luări de cuvânt în plen și o interpelare scrisă.

În această sesiune au fost înregistrate la Biroul Permanent al Senatului un număr de 369 de proiecte de lege și propuneri legislative pentru a fi dezbătute și adoptate. Dintre ele, 60 au fost transformate în lege prin promulgare și publicare în M.O. – legi ordinare 37 și legi organice 23. O parte din cele 369 , ( 45) au fost reexaminări ale unor proiecte depuse în anii anteriori, cea mai veche fiind din 2014.

Grupul parlamentar USR PLUS a avut în această sesiune 40 de propuneri legislative; la 13 dintre ele am fost co-inițiator. Printre acestea amintesc cea pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, cea care prevede sancționarea votării în locul unui coleg parlamentar și neplata indemnizației în cazul absențelor nemotivate. Aceasta se află în lucru la comisiile de specialitate ale Senatului.

O alta, vizează reglementarea vânzării terenurilor agricole aflate în extravilan; a fost adoptată în plenul Senatului și acum se află în lucru la comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților.

Alta vizează termenul soluționării unor conflicte de muncă și este adoptată de Senat, aflându-se acum la Camera Deputaților.

În același stadiu se află și cea privind reforma în domeniul sănătății.

O altă propunere legislativă pe care o consider foarte importantă prevede reducerea prejudiciilor ireparabile asupra mediului aduse de construcțiile neautorizate (foraje, excavări, balastiere, cariere,etc.) și sper ca în toamnă să treacă.

Deoarece USR PLUS și-a făcut un deziderat din eliminarea sinecurilor, am semnat împreună cu 68 de colegi propunerea de desființare a Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 și a Agenției pentru Calitatea și Marketingul Produselor Agroalimentare, pentru că există deja alte două instituții care se ocupă cu asta.

Una dintre cele mai importante inițiative legislative pe care am semnat-o este pentru modificarea și completarea Legii Educației Naționale. Deși ambele camere au votat-o, Președintele a întors-o la reexaminare.

Pentru ca Administrația Publică să performeze am semnat ca și co-inițiator propunerea legislativă pentru transparență decizională în acest sector.

Cea mai mare parte a activității de parlamentar se desfășoară în comisiile permanente. La unele, cum este cea pentru muncă și protecție socială, volumul de muncă este foarte intens. Aceasta a fost comisie de fond pentru 69 de proiecte de lege și inițiative legislative. Au fost dezbătute și avizate favorabil 24 dintre acestea, avizate negativ 16 iar 29 au rămas neavizate din varii motive.

În schimb, Comisia pentru cultură și media a fost comisie de fond doar pentru 9 proiecte de lege sau propuneri legislative. Avizate favorabil au fost 4, negativ 2 și fără avizare 3.

Și în Comisia pentru relația cu UNESCO a fost multă activitate, mai ales în ultima perioadă.

Voi rezuma spunând doar că mă bucur mult că munca membrilor comisiei în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului, cu Ministerul Culturii și cu cel al Afacerilor Externe, a fost încununată de acceptarea dosarelor „Ia” și „Tradițiile creșterii cailor lipițani”pentru anul 2022 și înscrierea în Patrimoniul Mondial UNESCO a Peisajului minier de la Roșia Montană.

În curând vă voi pune la dispoziție și raportul de activitate oficial. Până atunci vă stau la dispoziție pentru detalii suplimentare în legătură cu legile sau proiectele la care am făcut referire mai sus”, transmite senatorul USR, Cosmin Viașu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *