Subiecte greșite la examenul de Bacalaureat într-un liceu din Sălaj

Haos la Bacalaureat într-un liceu din Jibou, după ce comisia de examen a distribuit subiecte greșite la proba scrisă la română. Mai mulți elevi sunt înghijorați și nu știu ce se va întâmplă cu examenul lor, pentru că Inspectoratul Școlar Județean Sălaj condus de Vasile Bulgărean – PNL, a greșit în organizarea acestui examen.

Greșeli în lanț, elevi îndrumați prost sau superficial, acesta este tabloul unui scandal care se încearcă să fie aruncat în cârca unor elevi care, poate din cauza emoțiilor nu au fost atenți ce subiecte au în față.

Mulți cetățeni consideră că acest caz se înscrie la tentativă de fraudare a examenului, fapt pentru care Poliția ar fi trebuit să se autosesizeze și să facă cercetări, dacă nu au și început deja.


Un caz haluginant a ieșit la suprafață în aceste zile la examenul de Bacalaureat. Elevii unui liceu din Jibou au fost puși în fața faptului împlinit să dea examenul de Bacalaureat la Limba și Literatura Română, deși subiectele erau greșite. Totul sub girul comisiei locale de examinare.

O clasă de elevi de la Liceul „Ion Agârbiceanu” din Jibou, formată din 14 tineri care au dat examenul de BAC la limba română riscă să le fie anulate lucrările, să fi puși să reia examenul ori chiar să primească note mici, din cauza neatenției atât a lor, cât și a Comisiei locale de examen.

La redacție au ajuns informații cum că ar fi fost probleme similare și la Liceul Pedagogic din Zalău, unde la fel ar fi fost greșite subiectele care au fost distribuite elevilor. Bulgărean nu recunoaște nimic.


Șeful învățământului sălăjean, liberalul Vasile Bulgărean, susținut politic pe funție, recunoaște că s-a greșit și există o cercetare în curs.

„Probabil într-o sală s-a dus un subiect de la real la uman. După ce li se duce copiilor subiectul ei semnează că au luat subiectul corect. Este o măsură de precauție luată de minister care organizează examenele să se asigure că e subiectul corect. Copii au semnat și la final au constat că, vorbind între ei, că au răspuns la subiectul trei altceva decât trebuia să răspundă. 

Atunci comisia care a fost sesizată de copii, a avut o discuție și li s-a luat o declarație copiilor că s-a greșit, adică au greșit și ei și comisia, s-a luat legătura și s-a cerut să se corecteze după baremul la subiectul la care au răspuns copii”,

declară inspectorul școlar general, liberalul Vasile Bulgărean.

„Era riscul ca lucrările să meargă la centrul de evaluare după bareme greșite și să primească zero puncte la subiectul 3 pentru că nu îndeplineau condițiile. Cel responsabil de acest lucru este inspector general adjunct Cosmin Purcar, președintele Comisiei de Bacalaurean Județean Sălaj. La nivelul județului sunt 9 centre de examen și nu cunosc alt caz decât cel aflat în discuție. În fiecare an se întâmplă situații de acestea, nu e pentru prima dată.

Nu a fost cu intenție, a fost o greșeală. Comisia nu este specialistă pe zona asta, probabil nici un profesor din comisie nu e profesor de română. Dar nu neg și o responsabilitate a comisiei. Eu nu puteam face parte din comisie pentru că sunt incompatibil”,

a declarat Bulgărean.

„S-au luat declarații de la copii și s-a luat o declarație președintelui comisiei de examen. Există o cercetare în curs. Când au ieșit copii de la examen, exista o posibilitate să anulăm lucrările lor și să cerem de la minister subiectul de rezervă.

Copii au acceptat să li se corecteze ce au scris ei. Dacă nu permite regulamentul cei din comisie vor fi pedepsiți. Totul este supus legii. Oamenii vor plătii dacă au greșit. Pentru președintele comisiei se va face cercetare dacă este nevoie, dacă nu sunt îndeplinite condițiile legale”,

a declarat șeful învățământului sălăjean Bulgărean.

„Celor din comisie care au greșit, vă promit că o să le tăiem capul după ce se termină examenul”, declară Bulgărean.

„După ce se aduce subiectul într-un plic în clasă, se distribuie subiectul la fiecărui elev și se duce un tabel unde semnează că ei au luat subiectul care și l-au dorit.

Într-o sală de clasă s-a introdus în plic subiectul care în loc să corespundă profilului uman a fost real. A primit copilul un subiect, el putea să spună că nu este subiectul nu este pentru care s-a pregătit.

Din 14 elevi putea să spună unu și se rezolva problema pe loc. Dar elevi prezenți în clasă nu au spus că ua premit subiecte greșite și au semnat că au primit subiecte corecte. Toți elevii au buletin, nu sunt copii sunt majori. Vina este comună”,

a spus Bulgărean.

„Comisia din centrul de examen li s-a adus la cunoștință că s-a greșit, s-a întâlnit cu 13 elevi pentru că unul plecase mai devreme. Soluția era să repete examenul cu subiectele de rezervă. 

Nu s-a putut pentru că elevii au semnat toți că vor să li se corecteze lucrarea pe care au dat-o. Trebuie să se facă cercetări și să se verifice dacă s-a respectat regulamentul cine face cercetări, nu e treaba noastră. 

Președintele comisiei locale a anunțat comisia județeană care la rândul ei a anunțat comisia națională. Eu vreau să treacă cu bine examenul, să nu creeăm valuri”, a transmis Vasile Bulgărean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.