Surse: Kelemen Hunor amenință cu retragerea UDMR de la guvernare

Scandal la negocierile pentru formarea guvernului PSD-PNL-UDMR. Liberalii insistă să primească ministerul Dezvoltării, care a fost alocat UDMR, iar președintele Uniunii, Kelemen Hunor, ar fi amenințat că rupe coaliția dacă acest lucru se va întâmpla, au declarat pentru Digi24.ro surse oficiale. 

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, la plecarea de la Palatul Parlamentului, că UDMR nu acceptă să piardă ministerul Dezvoltării. „Nu e posibil ca UDMR să fie de decor în coaliție, să stăm cu pantalonii dați jos până la genunchi și să așteptăm poștașul în fiecare lună”, a spus Kelemen.

Întrebat dacă este adevărat faptul că UDMR nu vrea să renunțe sub nicio formă la ministerul Dezvoltării, Hunor a răspuns: „În acest moment, această afirmație este destul de corectă”.

„Prioritățile noastre pentru ministerul Dezvoltării sunt luate din programul de guvernare: dezvoltarea României, dezvoltare echilibrată, corectă, eficientă și transparentă”, a explicat Hunor. Întrebat dacă doar partidul său poate atinge aceste obiective, liderul UDMR a spus: „Oricine o poate face. De exemplu, și noi putem conduce Guvernul cinci luni și putem conduce și Ministerul Afacerilor Interne”.

Kelemen Hunor afirmă cu nu știe de ce liberalii își doresc atât de mult ministerul Dezvoltării: „Probabil asta este strategia lor de negociere”.

„Uniunea poate să rămână cu portofoliile actuale, restul să le împartă colegii. Eu nu vreau să iau nimic de la nimeni, nu am pretenții. Am renunțat, dacă mergem pe ideea rotației, să dăm noi prim-ministrul pentru 5-6 luni, cât ar veni. Am renunțat la multe lucruri, nu vreau să intru în detalii. Am acceptat anumite situații”, a declarat Kelemen Hunor.

„Nu suntem sabotați de nimeni, noi am fost extrem de corecți. Trebuie să depășim faza negocierilor. Guvern vom avea. Fără noi se poate face majoritate, nu este o chestiune aritmetică, ci una politică. Asta e decizia, să avem un guvern”, a mai spus liderul UDMR.

 Cu privire la anunțul lui Marcel Ciolacu, referitor la o retragere a PSD din discuții dacă se retrage UDMR, Kelemen Hunor a precizat că nu a solicitat ajutorul social-democraților la negocieri. „Nu am cerut sprijinul nimănui. Stau destul de bine pe picioarele mele”, a mai adăugat liderul UDMR.

„Pe SIIJ ne-am înțeles. Au mers colegii să facă un text. Am discutat că se va face desființarea și reorganizarea SIIJ prin lege”, a mai adăugat liderul UDMR.

Ciolacu: „Dacă UDMR iese, automat și PSD va ieși”

Marcel Ciolacu a declarat că sunt discuții „normale” și că până duminică negocierile politice trebuie finalizate. Acessta a precizat după scandalul pe împărțirea ministerelor că „dacă UDMR iese, și PSD va ieși” din coaliție.

„Am finalizat capitolul social, IMM uri și investiții – 7% din PIB , am finalizat acordul politic urmând până duminică toate negocierile politice să fie finalizate, astfel încât să ne ținem de cuvânt ca joi să avem un guvern. Sunt normale anumite discuții, eu vreau să îi asigur pe români că joi vom avea un guvern. Trebuie să înțelegem toți că până duminică aceste negocieri vor fi finalizate.

Noi am pornit în această Coaliție. Această Coaliție va fi formată de PSD, PNL, UDMR minorități. Eu nu am alt mandat de la partid. Logic, înseamnă că eu nu am un mandat pentru un guvern PSD-PNL. Dacă UDMR iese, automat și PSD va ieși. PSD nu are niciun minister. Așteptăm, de aceea avem negocieri. Categoric PSD își dorește ministerul Transporturilor”, a declarat Marcel Ciolacu.

Știrea inițială

Liderii PNL care negociază portofoliile viitorului guvern sunt nemulțumiți că nu primesc niciun minister cu buget mare, pentru că PSD revendică Finanțe și Transporturi. Motiv pentru care PNL a pus ochii pe portofoliile partenerilor de la UDMR, lucru care, însă, riscă să arunce în aer coaliția.

Marcel Ciolacu ar fi spus, în cadrul discuțiilor, că fără UDMR, PSD nu mai participă la această guvernare.

PSD și PNL au majoritate împreună pentru a trece un Executiv de votul de încredere al Parlamentului, însă nu au majoritatea necesară modificării Constituției.

One thought on “Surse: Kelemen Hunor amenință cu retragerea UDMR de la guvernare

  1. Cam mari pretențiile PDL,devenit de un timp încoace, un partid de buzunar!
    Se expun vicisitudinilor istoriei. După ce au întrat în istorie, din 2012 ,acum se străduiesc să’l refacă partid istoric PNL-ul!Păi astfel de gropari trebuie să conducă ceea ce a mai rămas din România, o țară de sclavi și piață de desfacere pentru Occident?!
    Iohanis a dat gazele pentru o șapcă second hand,Roșia Montană se exploatează la negru,multinaționalele nu plătesc și nu vor plăti nimic,etc…!!!
    DNA ce spune, mă va întrba pe mine?!Nimeni nu are curaj să spună sau să arate ceva,oare de ce?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *