Ungaria renunță la restricția carantinei pentru români, la cererea UDMR

Începând de miercuri, se renunţă la obligativitatea carantinei instituţionalizate pentru cetăţenii României şi ai Ungariei în cazul trecerii graniţei dintre cele două ţări, a anunţat, marţi după-amiaza, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, într-o postare video pe pagina sa de Facebook, citat de hirado.hu.

Péter Szijjártó a declarat că UDMR a cerut de mult timp guvernului ungar să încerce să ajungă la un acord cu guvernul României, astfel încât cetăţenii români şi maghiari să poată trece frontiera fără a fi obligaţi să intre în carantină instituţionalizată.

Acesta a explicat că negocierile au fost accelerate.

„Am reuşit să ajungem la un consens, în urma căruia, maghiarii şi românii vor putea trece graniţa dintre Ungaria şi România fără obligaţia de a intra în carantină instituţionalizată, începând de la miezul nopţii, adică de miercuri”, a spus Szijjártó.

În mesajul său video, Péter Szijjártó a mulţumit UDMR-lui şi preşedintelui Hunor Kelemen pentru faptul că au ţinut acest subiect pe ordinea de zi.

Premierul român, Ludovic Orban, a acuzat marți Ungaria că-i discriminează pe românii care-i tranzitează teritoriul în ceea ce privește libertatea de circulație.​

„Din nou Ungaria a luat măsuri care sunt contrare Tratatului UE privind libertatea de ciculaţie. Am primit relatări personale, inclusiv de la oameni pe care îi cunosc personal, că nu li se permite tranzitul în Ungaria, că autorităţile maghiare au instituit iar nişte reguli de tranzitare de către persoanele fizice care călătoresc, nu în Ungaria. Înţeleg dacă vor pentru Ungaria, pentru cine se duce în Ungaria se instituie măsurile specifice de protecţie sanitară, cum şi noi am instituit. Din nou este afectată libertatea de circulaţie şi chiar mi se pare ciudat că principalele victime sunt cetăţenii români”, a spus Orban la începutul ședinței de guvern de marți.

Orban i-a cerut ministrului român de interne să-l contacteze pe omologul său ungar sau să sesizeze Comisia Europeană.

Magyar-román határ

Reggeltől megszűnik a karanténba vonulási kötelezettség Magyarország és Románia közötti határátlépés esetén.

Publicată de Szijjártó Péter pe Marţi, 16 iunie 2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.