Valcău de Jos – campioana Sălajului la atragerea de fonduri europene pentru fermele mici

Comuna Valcău de Jos are cele mai multe proiecte accesate cu cel mai mare număr de fermieri finanțați din județul Sălaj la sesiunea din primăvară anului 2020 – 15.000 euro/ ferme mici.

După ultima analiză făcută de AFIR – fonduri europene, din nou Comuna Valcău de Jos este campioana Sălajului, care a câștigat 7 din cele 30 de proiecte declarate finanțate la nivel județean.

Anul trecut în 2019, la fel, comuna Valcău de Jos s-a clasat pe primul loc în județul Sălaj, când a reușit să câștige 17 proiecte din totalul de 108 depuse la nivel județean.

Omul care aduce plus valoare în comuna Valcău de Jos

În ultimii ani, primarul Ioan Roșan a pus accent pe dezvoltarea comunității rurale, pe care a încercat să o sprijine cu toată priceperea pe care a dobândit-o ca inginer în domeniul agricol. Ioan Roșan este un exemplu de fermier care a reușit să obțină finanțare europeană pentru mai multe proiecte.

După ce a obținut succesul, Ioan Roșan a luat decizia de a împărtășii și fermierilor din comunitate, astfel că în ultimii doi ani în comună au ajuns peste 3 miliarde de lei vechi pentru dezvoltarea fermelor mici.

”Avem în Valcău de Jos cele mai multe proiecte câștigate pentru dezvoltarea fermelor mici. Încercăm să ajutăm fermierii din comună ca să atragă cât mai multe fonduri europene pentur achiziționarea de utilaje agricole, animale, construcții adăposturi, etc. Am reușit să specializăm în cadrul Primăriei Valcău  mai mulți funcționari care îi consiliază pe fermieri, le spun ce oportunități de finanțare există, le calculează punctajul conform ghidurilor și le sugerează ce ar trebui să îmbunătățească, apoi îi îndrumă spre instituțiile abilitate și spre consultanții de care au nevoie. Este un fel de rețetă a succesului, pentru că avem din nou cel mai mare număr de proiecte câștigate dintre toate comunele din Sălaj”, spune primarul Ioan Roșan.

Din anul 2019, Comuna Valcău de Jos este introdusă în zona montană pentru a putea beneficia de mai multe oportunități de finanțare pentru că pe zonele montane se deschid finanțări mai multe și cu valoare mai mare în următorul exercițiu financiar 2021-2027.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.