Verificarea stării tehnice a autovehiculelor în atenţia poliţiştilor
Verificarea sării tehnice a autovehiculelor a fost şi în acest an o prioritate a poliţiştilor. Astfel, în primele cinci luni, polițiștii rutieri au acționat pentru reducerea numărului accidentelor rutiere cu consecințe grave, produse pe fondul defecțiunilor tehnice ale autovehiculelor. Aproape 400 de sancţiuni au fost aplicate şi peste 200de certificate de înmatriculare au fost retrase.
Pentru reducerea accidentelor rutiere, pe parcursul acțiunii, a fost verificată starea tehnică a autovehiculelor, a sistemelor de frânare, a mecanismelor de direcție, a sistemelor de reducere a zgomotului și a emisiilor poluante.
De asemenea, au fost verificate instalațiile de iluminare/semnalizare, echipamentele electrice, existența și autenticitatea seriilor/numerelor de identificare ale vehiculelor, vizibilitatea și legalitatea montării și utilizării luminilor de altă culoare sau intensitate, dispozitivelor ori accesoriilor de avertizare, altele decât cele omologate.
La autoturismele verificate, au fost vizate și sistemul de rulare (punți, roți, anvelope și suspensie), precum și aplicarea tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, luneta sau pe geamurile laterale, cu excepția celor omologate și/sau certificate de către autoritatea competentă și care sunt marcate corespunzător.
În ceea ce privește corectitudinea datelor din documentele prevăzute de lege, pe care conducătorii auto trebuie să le dețină, au fost verificate certificatele de înmatriculare și concordanța datelor înscrise în acestea cu datele și caracteristicile tehnice ale vehiculelor, deținerea inspecției tehnice periodice și valabilitatea acesteia și deținerea certificatului de agreare pentru activitatea de transport în regim de taxi/viza anuală.
La acțiune, au participat polițiști rutieri care, în colaborare cu specialiști din cadrul Regiei Autonome – Registrul Auto Român, au verificat 1114 de autovehicule și au aplicat 386 de sancțiuni contravenționale.
Din totalul sancțiunilor contravenționale, 4 au fost aplicate pentru deficiențe ale sistemul de frânare, 3 pentru deficiențe ale mecanismului de direcție, 62 pentru deficiențe ale sistemului de rulare (anvelope), 68 pentru deficiențe ale instalațiilor de iluminare/semnalizare și 18 pentru aplicare folii neomologate sau tratamente chimice pe parbriz, geamurile laterale ori lunetă.
De asemenea, 132 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate pentru alte deficiențe tehnice, 25 pentru neefectuarea în termen a inspecției tehnice periodice, 93 pentru alte abateri de la normele rutiere și 6 pentru abateri prevăzute de alte acte normative.
Pentru deficienţe periculoase la sistemul de frânare au fost reținute , în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, 4 permise de conducere, iar, pentru deficienţe periculoase la mecanismul de direcţie, au fost reținute 3 permise de conducere.
Totodată, au fost retrase 210 de certificate de înmatriculare, dintre care 201 certificate de înmatriculare au fost retrase vehiculelor înmatriculate în România și 9 certificate de înmatriculare retrase vehiculelor înmatriculate în alte state.
Polițiștii rutieri au dispus, în 7 cazuri, imobilizarea autovehiculelor respective, întrucât pericolul creat de deficiențele tehnice constatate era major, evitându-se în acest fel producerea unor evenimente rutiere.
Activitățile de control au fost efectuate în colaborare cu specialiști din cadrul Regiei Autonome – Registrul Auto Român.