Vicepreședinte CJ Sălaj, Robert Szilagyi: „Bugetul pentru 2022 – sănătatea și drumurile în prim-plan”

Vicepreședintele Consiliului Județean Sălaj, Robert Szilagyi este președintele executiv al UDMR Sălaj și coordonează departamentele de investiţii şi programe publice din cadrul Consiliului Judeţean Sălaj.

Bugetul județului Sălaj pentru anul 2022 a fost aprobat recent, permițând județului să continue extinderea spitalului județean, dotarea cu echipamente medicale și reconstrucția drumurilor județene.

Róbert-István Szilágyi, vicepreședintele Consiliului Județean Sălaj, a declarat că în acest an au la dispoziție 303 milioane de lei, din care 157 de milioane de lei sunt destinate exclusiv pentru infrastructură și alte îmbunătățiri. Investițiile în drumuri vor continua, 25 de milioane de lei fiind alocate pentru reconstrucția drumului 191C între Nușfalău-Crasna-Zalău-Creaca, 20 de milioane de lei pentru modernizarea tronsonului de drum Zalau-Cehu și 25 de milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la tronsonul 191D la granița dintre comuna Valcău de Jos și județul Cluj.

„Începem din bugetul propriu modernizarea mai multor tronsoane de drum, pe care sperăm să le finanțăm prin programul Anghel Saligny sau prin Programul Operațional Regional (POR)”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean.

Noi îmbunătățiri la Spitalul Județean de Urgență Zalău

În acest an sunt planificate și alte investiții la Spitalul Județean de Urgență Zalău. De îndată ce vremea o va permite, vor începe să construiască un centru de angiografie deasupra secției de ambulatoriu, unde vor achiziționa echipamente de angiografie din bugetul propriu.

Aproape 5 milioane de lei vor fi folosiți pentru extinderea unității sanitare cu echipamente și dispozitive suplimentare, iar pentru realizarea unui centru de oncologie sunt pregătite mai multe planuri de construcție, precum și pentru construirea a zece noi săli de operație și alocarea a 9 milioane de lei pentru construirea heliportului SMURD. Programul de eficiență energetică va renova spitalul și unitatea sanitară din Cartierul Păcii, iar o licitație va fi lansată și pentru modernizarea completă a clădirii centrului de ambulatoriu din Cehu Silvaniei.

„De asemenea, intenționăm să construim o nouă parcare pe mai multe niveluri pentru personalul spitalului, în spatele stației de ambulanță, astfel încât parcarea existentă, care este în probe, să fie folosită exclusiv de rudele pacienților”, a declarat vicepreședintele.

Clădirea planificată pentru înființarea ambulatoriului din Cehu Silvaniei a fost predată de municipalitate fără utilități publice, astfel încât Consiliul Județean a alocat 300.000 de lei de la buget pentru realizarea rețelelor de gaz, apă, canalizare și electricitate, astfel încât Direcția de Sănătate Publică (DSP) să poată autoriza funcționarea acestuia.

Întreținerea și repararea rețelei rutiere

La capitolul îmbunătățiri, se va continua întreținerea rețelei de drumuri județene, se vor repara gropile, se va turna strat de uzură asfaltic, în februarie va începe construcția arhivei județene pe amplasamentul punctului termic din cartierul Brădet, cu buget propriu, o investiție de aproape 5 milioane de lei, și vor fi refăcute mai multe tronsoane de drumuri între 800 și 1500 de metri care leagă județul Sălaj de județele limitrofe. Decizia a fost luată în ședința din 28 ianuarie.

Fondurile pentru funcționarea instituțiilor aflate în subordinea consiliului județean ar putea fi asigurate pentru 9-10 luni, după care suplimentul bugetar ar acoperi funcționarea acestora pentru tot anul. Vicepreședintele a subliniat că programele inițiate de UDMR vor fi continuate. Programul social, pentru care a fost alocat un buget de un milion și jumătate de lei, va asigura îngrijirea persoanelor vârstnice și va beneficia aproape 500 de persoane. Vor fi continuate programul de activități pentru tineret, sport și agrement, pentru care s-au alocat 70.000 de lei, și licitația pentru protejarea monumentelor, pentru care s-au alocat 400.000 de lei.

„Considerăm că este important să finanțăm activitățile și dezvoltarea vieții comunitare, de aceea am alocat 32 de milioane de lei UAT-urilor pentru dezvoltare, astfel încât acestea să poată continua proiectele începute și să lanseze noi investiții. Dacă lucrările se desfășoară în ritmul potrivit, sperăm să depășim obiectivul actual de 157 de milioane de lei până la sfârșitul anului”, a declarat Róbert-István Szilágyi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *