VIDEO| Ministrul de Interne, Lucian Bode, detalii despre culisele aderării României la Schengen

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a oferit în exclusivitate pentru postul TV Antena 3 detalii despre culisele aderării României la Spaţiul Schengen. Iată concluziile.

România demontează cu cifre afirmațiile oficialilor austrieci conform cărora țara noastră ar fi o poartă pentru migranții ilegali.

Conform datelor oficiale ale agențiilor europene, mai puțin de 3 % dintre migranții care au ajuns în Uniune prin Balcani au trecut prin România.

Cifrele au fost prezentate liderilor de la Viena de către ministrul de interne, Lucian Bode.

„Zilele trecute m-am deplasat la la Viena, la Berlin și la Consiliul JAI (Formațiunea Justiție și Afaceri Interne )

În primul rând, întâlnirea de la Viena a fost realizată la solicitarea României și cunoaștem cu toții faptul că în ultimele zile au existat o serie de declarații, atât ale ministrului de interne Gerhard Cartner, cât și ale cancelarului Mehammer și în baza acestor declarații, am solicitat o întrevedere cu domnul ministru al Afacerilor Interne, domnul Cartner.

„Aderarea României la Spațiul Schengen va fi un plus pentru securitatea europeană”

Într-un cuvânt, întâlnirea a fost una constructivă, pentru că am ajuns la concluzia că aderarea României la Spațiul Schengen va fi un plus pentru securitatea europeană, nu în pericol pentru statele membre.

I-am prezentat, domnule ministru, aspecte care țin de afirmațiile răspuns la afirmațiile pe care le-am văzut în spațiul public ale oficialilor austrieci cu privire la rutele migraționiste din Balcanii de Vest.

România demontează cu cifre acuzația că permite trecerea migranților ilegali

Datele statistice pe care eu le-am prezentat au legătură cu ultimele rapoarte prezentate de către agențiile europene RONTEX sau Agenția Europeană pentru Azil şi conform acestor date, pe primele 8 luni spre exemplu, pe ruta Balcanilor de Vest s-au înregistrat în total 128.438 de migranți, iar dintre aceștia, 3.574 de migranți au fost înregistrați în România venind din Serbia, fiind vorba despre aproximativ 2,7 % din numărul total de migranți care au reușit să ajungă în Uniunea Europeană prin România.

Așadar, teoria că migranții, cei peste 100.000 de solicitanți de azil astăzi se află în Austria, pe teritoriul Austriei, ar proveni într-o măsură foarte mare din România, ca fiind intrat prin România, este o teză falsă.

În consecință, i-am prezentat și datele FRONTEX care arătau rutele pe unde care sunt accesate de către migranți pe ruta Balcanilor de Vest și care ajung în final în Austria.

Aceste rute nu au legătură cu România și, în concluzie, m-am bucurat de faptul că domnul ministru a spus de mai multe ori și m-a asigurat în mai multe rânduri că afirmațiile domniei sale nu sunt împotriva României, sunt împotriva unui sistem pe care domnia sa îl consideră nefuncțional.

Numai că, încă o dată spun, o eventuală opoziție din partea Austriei, nu în ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen nu va face sistemul mai funcțional, dimpotrivă.

În consecință, sper ca în urma acestei întrevederi, decidenții de la vârful statului mă refer aici la cancelar, la ministrul de Interne pe speța Schengen, să fie convinși că România merită să fie membră a Spațiului Schengen.

Ministrul de Interne, detalii despre culisele aderării la Schengen

Totodată, așa cum a spus la invitația doamnei ministru federal de interne, Nancy Faeser, m-am deplasat la Berlin.

Aici lucrurile sunt foarte, foarte bune și sunt total favorabile României. Pentru România implicarea Germaniei în susținerea aderării la Spațiul Schengen contează enorm de mult și doamna ministru m-a asigurat că în perioada următoare va sprijini „ferm și vehement”, decizia favorabilă României ca pe data de 8 decembrie în cadrul Consiliului JAI România să devină membră  cu drepturi depline în spațiul Schengen.

Ministrul de Interne, detalii despre culisele aderării la Schengen

Olanda a solicitat și noi ne-am exprimat întreaga disponibilitate, transparent, o a doua vizită de evaluare voluntară a îndeplinirii condițiilor de către România.

Acest lucru s-a realizat pe data de 24 noiembrie.  Această vizită a fost realizată de către 5 experți din Olanda, Germania, respectiv din partea comisiei, cu aceleași rezultate deja prezentate public.

România aplică integral prevederile ACQUIS-ului Schengen.

Înțelegem că este un vot politic al statelor membre în cadrul Consiliului Schengen. Știm că orice vot politic are și o notă de Subiectivism, dar și votul politic trebuie să țină cont de fapte. Iar faptele sunt clare.

Experții Uniunii Europene au verificat, iar comisia a anunțat de două ori ferm și hotărât că România este bine pregătită și trebuie să adere fără amânare la Spațiul Schengen pe data de 8 decembrie”, a spus Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne într-un interviu exclusiv pentru Antena 3 CNN.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *