VIDEO| Ministrul Rafila evită să răspundă în Parlamentul European cu privire la nepublicarea contractelor cu firmele producătoare de vaccinuri și cu privire la efectele adverse ale vaccinurilor

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a fost prezent pe data de 30.08.2022 în Comisia COVID din Parlamentul European unde a oferit explicații cu privire la măsurile luate în pandemie în România și a răspuns la o serie de întrebări din partea membrilor comisiei.
Prezentăm în continuare schimbul de întrebări și răspunsuri dintre europarlamentarul Cristian Terheș și Ministrul Rafila.
Cristian Terheș către Ministrul Rafila: „O să am patru puncte pe care aș dori să le adresez domnului Ministru al Sănătății din România.
Primul punct este cu privire la contracte.
Acesta e menționat în timpul discursului său, vorbind despre aceste contracte, și citez, că “nu este posibil să fie renegociate”.
Iar aici sunt câteva pagini din acele contracte.
Așa că, prima întrebare pe care o am despre aceste contracte este… Ați văzut aceste contracte?
Și de ce aceste contracte nu sunt încă dezvăluite publicului și nouă, ca membrii ai Parlamentului European, și celor din parlamentele naționale?
Pentru că se vorbește aici despre achiziționarea mai multor vaccinuri, mai multe “boostere”, dar noi nu am văzut clauzele acestor contracte.
Deci, aceasta ar fi prima întrebare.
A doua întrebare privește efectele secundare adverse ale acestor vaccinuri.
Ni s-a spus, atunci când campania de vaccinare a început, și citez, “că aceste vaccinuri sunt sigure și eficiente”.
Timpul o dovedește acum că aceste vaccinuri nu sunt eficiente, sau atât de eficiente precum ni s-a spus.
În ceea ce privește siguranța acestor vaccinuri, pentru unii oameni nu sunt sigure, sau nu au fost sigure pentru că deja [acei oameni] au murit.
Așa că întrebarea este: ați adus în discuție, în cadrul discuțiilor cu omologii dumneavoastră din toată Europa, problema efectelor secundare adverse ale acestor vaccinuri?
A treia problemă: “boosterele”.
Ați spus că așteptați cu nerăbdare ca noile “boostere” împotriva Omicron să fie autorizate de către instituțiile UE.
Tocmai am văzut în SUA, săptămâna trecută, că Pfizer și Moderna au solicitat FDA să le autorizeze “boosterele”, dar presa, presa americană publică faptul că acestea nu au fost încă testate pe oameni.
Așa că întrebarea este: cum se poate vorbi despre o nouă campanie de vaccinare cu aceste “boostere”, când, după cum spune presa și a fost recunoscut chiar și de FDA, aceste “boostere” nu au fost încă testate pe oameni?
Și, nu în ultimul rând, ultimul punct privește autorizarea acestor “boostere”.
Cum, mai exact, guvernele naționale și ministerele sănătății de la nivel național sunt implicate în acest proces de autorizare?
Vedeți studiile înainte? Aveți ceva de spus în privința autorizării acestor “boostere”?”
La aceste întrebări, răspunsul Ministrului Alexandru Rafila a fost:
„Mulțumesc foarte mult.
Aș dori ca acestea să fie ultimele trei întrebări la care să răspund, la care voi putea să răspund, pentru că în jur de ora 4:30pm trebuie să părăsesc această întâlnire.
Am o altă întâlnire și îmi pare rău că trebuie să mă rezum în 10 minute iar dacă va fi altă întrebare scurtă voi încerca să răspund.
În privința întrebărilor din partea colegului meu din România, domnul Terheș, Comisia Europeană a semnat aceste contracte în numele și pentru statele membre, așa că nu sunt în măsură să raspund cu privire la aceste contracte.
Vă pot spune că România și alte nouă țări Europene au trimis o scrisoare Comisarei Kyriakides în legătură cu solicitarea noastră de a renegocia aceste contracte pentru a găsi cea mai bună cale de a evita risipa banilor publici și, astfel cum v-am spus mai înainte, să evităm să avem o cantitate mare sau un număr mare de vaccinuri care să fie distruse… [lucru] ce afectează nu numai economia, ci și increderea în vaccinuri.
Privind efectele secundare ale… sau efectele secundare adverse ale vaccinului, nu am mai multe informații decât cele obișnuite ca să răspund.
Nu am informații privind… mortalitatea produsă sau mortalitatea semnificativ produsă de aceste vaccinuri.
Deci…
Și… în plus…
Cu privire la autorizarea vaccinului, avem agenție specializată, avem EMA, avem agenții naționale, așadar nu este datoria și nu este rolul ministerelor sănătății să intervină [în procedura de autorizare].
Este o abordare profesionistă iar responsabilitatea este a instituțiilor naționale sau a instituției europene să autorizeze acest vaccin.”
După cum se poate vedea, ministrul Rafila, asemenea tuturor oficialilor europeni, refuză sau evită să răspundă la două întrebări fundamentale: de ce contractele semnate de Comisia Europeană cu firmele producătoare de vaccinuri nu au fost publicate și care e situația cu efectele adverse ale vaccinurilor.
Ca europarlamentar voi continua să cer răspunsuri la aceste întrebări atât de la oficialii europeni, cât și români.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *