VIDEO! UPU-SMURD se extinde cu aproape 1.500 de metri pătrați
Se lucrează de zor pe șantierul de extindere a UPU-SMURD din cadrul Spitalului Județean de Urgență Zalău. Finanțată prin Programul Operațional Regional 2014-2020, investiția derulată de Consiliul Județean Sălaj are o valoare totală de peste 15 milioane de lei. Proiectul prevede modernizarea Secției UPU-SMURD – circa 900 metri pătrați, extinderea Unității de Primiri Urgențe cu alți aproape 1.500 metri pătrați, precum și achiziția a 145 de echipamente medicale, în vederea soluționării celor peste 40.000 de cazuri care se adresează anual unității spitalicești.
În imediata apropiere a zonei de triaj și a structurilor de tratamente critice, vor fi amenajate spații pentru consultații specifice destinate examinării cazurilor pediatrice. De asemenea, se va reorganiza zona de triaj unic al pacienților, prin crearea unui traseu dedicat urgențelor majore; pacienților transportați cu ambulanța li se va asigura cale liberă până la camera de resuscitare, fără să se intersecteze cu spațiul de așteptare alocat în acest moment și pacienților triați. Sala de așteptare pentru aparținători va fi izolată. Aceștia nu vor putea circula în zona de triaj și vor fi informați despre starea pacienților prin intermediul unui asistent social specializat și al sistemului de monitorizare implementat în acest an în cadrul Secției UPU-SMURD.
Investiția va permite reorganizarea spațiului pentru resucitare, extinderea și dotarea zonei de evaluare, tratament imediat și monitorizare, precum și extinderea și dotarea spațiului pentru evaluarea și tratamentul cazurilor ușoare, care nu necesită monitorizare. În același timp, se vor reamplasa spațiile pentru consultații specifice, destinate examinării cazurilor ginecologice, se va crea un nucleu pentru evaluarea și tratarea pacienților care se prezintă la UPU cu afecțiuni ortopedice, vor fi create spații pentru investigații paraclinice și imagistice, dotate corespunzător, iar zona de mici intervenții chirurgicale va fi reorganizată în concordanță cu legislația în vigoare.
Șantierul a fost deschis în octombrie 2021, lucrările având o durată de execuție de 24 de luni. Din cauza condițiilor meteorologice, dar și ca urmare a identificării, în amplasament, a unor cabluri relocate ulterior de către beneficiarul direct, lucrările au fost suspendate pe timpul iernii, fiind reluate în 15 martie 2021. Până în prezent, echipele constructorului au executat următoarele categorii de lucrări: relocare conductă de gaze naturale; lucrări de rezistență – extindere posterioară: săpături mecanizate și manuale, execuție piloți, cofraje la fundații, umpluturi de pământ, turnare grinzi de fundare, precum și lucrări de organizare de șantier.