VIDEO:Primul autobuz electric din Zalău, scos la teste pe șosea

Astăzi, 9 iunie, administratorul public al Zalăului, Călin Forț, alături de directorul general al SC Transurbis SA Zalău, însoțiți de reprezentanții companiei SOR din Cehia, au testat primul autobuz 100% electric.

Autobuzul a fost condus de directorul societății de transport public, ing. Alin Oros, care a obținut permisul Categoria D, exclusiv pentru a fi primul angajat al SC Transurbis care va conduce un autobuz electric în Zalău.

Testul a constat în parcurgerea a 300 de kilometri pe raza municipiului Zalău, inclusiv pe urcarea spre Ortelec. Mâine și poimâine vor urma alte două zile de teste pentru autobuzul electric, acesta fiind suspus testului încărcării rapide, după care parcurgerea unui traseu cu pasageri, cu peste 50 % din capacitate.

Autonomia autobuzului este de 170 de kilometri în mediul urban, iar capacitatea maximă de călători este de 80 plus șoferul. Autozubul este dodat cu loc special pentru persoanele cu handicap, dar și o rampă de acces/coborăre specială. Aubozul are și funcție care se poate acționa de șofer din buton prin care se înclină pentru a facilita accesul căruciorului pentru persoanele cu dizabilități.

Dotări: sistem de supraveghere video, aer condiționat, sistem e-ticheting, iluminat modern, scaune tapițate cu material sistetic, etc.

Săptămâna viitoare, la Zalău vor ajunge alte două autobuze electrice, iar într-un timp foarte scurt acestea vor fi puse în circulație pentru călători.

Proiectul finanțat din fonduri europene privind modernizarea sistemului de transport în comun din Municipiul Zalău, prevede achziția a 20 de autobuze electrice – 10 autobuze din gama de 10 m și 10 autobuze din gama de 12 m.

Proiectul mai cuprinde stații de încărcare și sisteme de monitorizare al flotei, e-ticketing, informare călători și monitorizare călători. Autobuzul care urmează să ajungă în Zalău face parte din gama celor de 10 m. Este vorba de un proiect pe fonduri europene cu o valoare totală de 60 de milioane de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.