Azi se împlinesc 129 de ani de la construirea statuii lui Wesselényi din centrul Zalăului

Astăzi, se împlinesc 129 de ani de când Consiliul Județean Sălaj prin Adunarea Generală a județului Sălaj a aprobat construcția statuii lui Wesselényi în centrul Zalăului!
Statuia a fost proiectată de János Fadrusz care a fost în cele din urmă predată și amplasată în anul 1902 în zona centrală din municipiu. În anul 1935, însă, statuia și împrejurimile sale au fost distruse și rearanjate în 1942.
Statuia din centrul Zalăului îl reprezintă pe baronul Wesselényi Miklós – fiul (1796 – 1850) si pe ciobanul român Samson Pop din Rona, de lânga Jibou. Cele două personaje ce alcătuiesc grupul statuar sunt emblematice pentru spiritul vremii si sunt unite printr-un ideal: libertatea umană. Alte sculpturi realizate de către Fadrusz János, se remarcă ansamblul monumental Matyas Corvin din centrul Clujului.
„Această operă de artă este un simbol important pentru comunitatea maghiară din zona noastră, dar și pentru păstrarea identității noastre culturale. Putem fi mândri de el!”, este mesajul transmis pe facebook de președintele executiv al UDMR Sălaj, Robert Szilagyi

Grupul statuar este reabilitat complet printr-o finanțare de la bugetul local

Potrivit Primăriei Zalău, restaurarea statuii presupune lucrări de rezistență, lucrări de reabilitare postament, lucrări de restaurare componente din piatra, curatare. Conform devizului, valoarea lucrărilor este de 476.703 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.