Brindea Dan Eugen este noul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Zalău

De la mijlocul lunii iulie, la conducerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Zalău a fost delegat un nou prim-procuror, în persoana procurorului Brindea Dan Eugen.
PJ Zalău a fost condus timp de două mandate (în total 6 ani) de procurorul Corda Tiberiu, zălăuan în vârstă de 43 de ani.

Corda Tiberiu a condus PJ Zalău după promovarea unui concurs în perioada iulie 2014 până în iulie 2020, după care s-a întors pe funcția de procuror în cadrul Secției Urmărire Penală de la Pachetul de pe lângă Tribunalul Sălaj.

Corda Tiberiu a absolvit Facultatea de Drept Dimitrie Cantemir din Cluj, după care în perioada 2006-2008 a urmat cursurile INM (Insitutul Național de Magistratură), iar după absolvire a fost numit procuror stagiar la Zalău.

În perioada 2008-2012, Corda Tiberiu a fost procuror la PJ Zalău, iar în perioada 2012-2014 a fost procuror la PT Sălaj, după care timp de 6 ani în perioada 2014-2016 a condus PJ Zalău. Din iulie 2020 Corda Tiberiu s-a întors la PT Sălaj.

Cariera juridică a început-o ca secretar de comună (Șamșud și Crișeni). după care a profesat ca jurist la Prefectura Sălaj.

„Aceste experiențe profesionale mi-au fost foarte utile în activitatede procuror”, declară fostul procuror șef Corda Tiberiu.

Șase ani la conducerea PJ Zalău, plini cu rezultate notabile 

Corda Tiberiu ajunge procuror șef la Zalău în perioada imediat următoare după intrarea în vigoare a Noului Cod Penal și de Procedură Penală, dar a reușit alături de întregul colectiv să se adapteze din mers noilor proceduri și să continue intrumentarea dosarelor cu celeritate.

„A fost un moment dificl adaptarea la noile proceduri, un proces pe care consider c[ l-am gestionat destul de bine la nivelul PJ Zalău. Partea dificilă în activitatea de prim-procuror a fost fluctuația masivă de personal, lipsa de personal în special în rândul Poliției, deoarece 95% din dosarele PJ Zalău sunt instrumentate de polițiști”, a declarat Corda Tiberiu.

De la primari arestați, polițiști, medici, profesori, chiari și preoți, nimeni nu a scăpat de lege

Sub conducerea lui Corda Tiberiu, procurorii PJ Zalău a realizat câteva rezultate notabile, fiind instrumentate dosare penale cu nume grele din oraș și din județ. Pe lista procurorilor s-au aflat nume sonore, primari de oraș și comune, funcționari publici, polițiști, medici renumiți, profesori, pădurari sau chiar popi.

Unul dintre cele mai de impact dosare instrumentate a fost cel de corupție la nivelul Primăriei Orașului Cehu Silvaniei, unde au fost trimiși în judecată 11 inculpați, printre care primarul în funcție și mai mulți funcționari publici, acuzați de corpuție.

Un dosar similar, cu primari a fost cel din comuna Meseșenii de Jos, unde la fel au fost trimiși în judecată mai mulți inculpați pentru fapte de corupție.

În toată această perioadă 2014-2020, procurorii PJ Zalău au adus în fața judecătorilor infractori din toate categoriile sociale:

  • – polițist acuzat de corupție
  • – medic acuzat de ucidere din culpă
  • – pădurar acuzat de tăiere de lemen
  • – profesori acuzați de abuz în serviciu
  • – funcționari publici, primari acuzați de corupție
  • – director de deconcentrată acuzat de abuz în serviciu
  • – preot acuzat de fals în înscrisuri

„Am încredere în foștii mei colegi, că vor face în continuare treabă bună și îi urez mult succes noului prim-procuror Brindea Dan Eugen”, a transmis fostul prim-procuror Corda Tiberiu.

Procuror cu experiență, Brindea Dan Eugen vrea să crească încrederea cetățenilor în justiție

Noul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Zalău, Brindea Dan Eugen a fost delegat pentru 6 luni să conducă această unitate de Parchet.

Brindea Dan Eugen are 54 de ani, are 12 ani experiență profesională ca jurist și 11 ani vechime ca procuror. A absolvit Facultatea de Drept Dimitrie Cantemir din Cluj și a obținut diploma de licență la UBB Cluj. A fost consilier juridic în perioada 1997 – 2008 la o firmă privată. Din 2008- 2014 a fost procuror la PJ Zalău, iar din 2014 – iulie 2020 procuror la PT Sălaj.

Uciderea colonelului din Ortelec, cel mai complex dosar instrumentat de procurorul Brindea

Procurorul Brindea Dan Eugen are la activ foarte multe dosare, fiind unul dintre cei mai experimentați procurori sălăjeni. Unul dintre cele mai importante dosare instrumentate de Brindea se numără crima odioasă din Ortelec, când colonelul în rezervă a fost jefuit, sechestrat și ucis în cele mai groaznice chinuri. Procurorul Brindea spune că a fost cel mai complex dosar instrumentat în cariera lui de procuror.

„O urmă de pantof a dus la identificarea autorului crimei”, susține procurorul Brindea.

În activitatea lui de procuror, Brindea Dan Eugen s-a dovedit a fi un procuror „curajos”, deoarece a instrumentat și trimis în judecată dosare mari, cu nume sonore sau cu impact mediatic puternic.

Printre dosarele instrumentate a fost trimis în judecată un fost șef al IPJ Sălaj, a fost arestat și reținut un fost primar al orașului Jibou, Spitalul Județean a fost condamnat penal pentru vătămare corporală din culpă, etc.

„Preiau acestă funcție cu multă responsabilitate și îmi propun să cresc încrederea cetățenilor în justiție și în mod special în Parchet. 

Una dintre problemele cu care ne confruntăm este lipsa de procurori. Din cinci posturi, două sunt vacante, plus un procuror stagiar. 

Ținând cont de numărul mare de dosare și de numărul infracțiunilor cu violență aflate în continuă creștere, procurorii din cadrul PJ Zalău fac eforturi pentru a soluționa cu celeritate cauzelenoi aflate în lucru. 

Îmi doresc o relație cât mai bună cu Poliția cu scopul de a eficientiva activitatea de urmărire penală”, a transmis noul prim-procuror Brindea Dan Eugen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.