Cum va fi vremea în această vară? Continuă fenomenele meteo extreme

Lunile mai și iunie sunt în mod tradițional ploioase, doar că, tot mai des, sunt caracterizate de fenomene meteo extreme.

Ploile sunt normale în această perioadă a anului, însă intensitatea lor este un fenomen extrem, a explicat pentru Europa Liberă, Roxana Bojariu, expert climatolog în cadrul ANM. De altfel, românii trebuie să se obișnuiască cu fenomenele extreme, care vor deveni „noua normă climatică”.

Meteorologii au anunțat, pentru următoarele două săptămâni, temperaturi, care pornesc de la 24 de grade și sunt estimate să ajungă la 28-29 de grade spre sfârșitul lunii iunie, valori considerate normale pentru această perioadă a anului. Totuși, experții notează în raportul Administrației Naționale a Meteorologiei (ANM) că „instabilitatea atmosferică se va menține accentuată, astfel încât vor fi ploi, mai ales averse, ce vor avea și caracter torențial, iar cantitățile de apă vor fi local însemnate”.

În ultimele zile, codurile de instabilitate atmosferică, fie pentru ploi torențiale, vijelii, grindină sau vânt puternic, au cuprins România. În unele cazuri, fenomenele au făcut și ravagii. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a precizat, luni, că 37 de localități, din 17 județe, au fost afectate de vremea rea din ultimele ore. Printre județele cele mai afectate de precipitațiile abundente și de vântul puternic se numără Caraș-Severin, Hunedoara și Vâlcea.

Roxana Bojariu, directoarea departamentului de Climatologie din cadrul ANM, a explicat, pentru Europa Liberă, că lunile mai și iunie sunt, în general, cele mai ploiase din an, iar „într-un fel, sunt normale aceste cantități de precipitații, doar că avem depășiri peste ceea ce este normal. ​În luna mai, am avut, în România, o cantitate mai mare de precipitații decât media lunilor mai din intervalul de referință 1981-2010, de exemplu. Și luna iunie, până acum, a fost ușor mai ploioasă decât în mod obișnuit. Suntem la jumătatea lunii și deja, la nivelul României, avem cam 62% din cantitatea [înregistrată de obicei] pentru toată luna.”

Practic, explică specialista, ploile cu descărcări electrice sau grindina sunt fenomene specifice perioadei însă „anormale sunt intensitățile la care se produc aceste fenomene”.

Ea atrage atenția că astfel de „perturbații atmosferice” apar mai ales pe fondul încălzirii globale și nu sunt specifice doar României: „în acest sfârșit de săptămână, au fost înregistrate temperaturi de aproape 30 de grade în nordul Pensinsulei scandinave, în nordul Suediei. (…) Vorbim de o nuanțare, pe fondul încălzirii globale, ale unor manifestări, altfel obișnuite pentru sezonul cald, care acum se manifestă acum mult mai sever”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *