DSVSA Sălaj: Acțiuni complexe privind siguranța alimentelor și sănătatea animalelor

În acestă perioadă DSVSA Sălaj – condusă de directorul executiv dr. Mircea Martin acționează pe două paliere foarte importante cu acțiuni concrete în teren.

I. În domeniul siguranței alimentelor instituția efectuează o serie de controale în teren care vizează verificarea tuturor operatorilor economici care comercializează, procesează și valorifică produse alimentare de origine animală și non-animală, urmărindu-se cu predilecție respectarea regulilor generale de igienă, modul de aprovizionare și depozitare a acestora, modul de procesare a alimentelor în unități de tip restaurant, cantine, fast-food, catering și food-panda (curierat).

„Aceste controale se desfășoară de către consilierii DSVSA în baza unui planjudețean și de asemenea efectuează controale mixte împreună cu reprezentanții IPJ Sălaj în contextul respectării măsurilor de prevenire pentru COVID și prevenirea toxinfecțiilor alimentare”, a declarat directorul DSVSA Sălaj, dr. Mircea Martin. 

În urma efectuării acestor controale s-au constat și nereguli pentru care au fost aplicate sancțiuni contrvenționale:

  • – nerespectarea modului de păstrare a alimentelor; neimplementarea în totalitate a procedurilor HACCP (identificarea punctelor critice de control); nerespectarea în totalitate a parametrilor termici de păstrare a alimentelor; modul de gestionare a SNCU.

II. Controale în domeniul protecției și sănătății animalelor

Obiectivul principal al instituției este combaterea PPA. În această perioadă DSVSA Sălaj i-a toate măsurile în vederea stingerii celor două focare de PPA din comuna Sărmășag, măsuri care vor fi finalizate până la sfârșitul acestei luni pentru a putea ridica restricțiile impuse prin hotărârea CLCB, care are un impact semnificativ datorită faptului că două ferme de porci din localitatea Chieșd se găsesc în zona de supraveghere pentru PPA, ceea ce face ca sp existe unele constrângeri privind valorificarea porcilor din aceste ferme.

„Un alt obiectiv privind sănătatea animalelor este începerea campaniei privind inspecția în exploatații unde vor fi vizitate de către medicii veterinari toate exploatațiile de animale începând cu cele de tip GP (gospodării populație sau nonprofesionale) până la cele comerciale”, spune șeful DSV Sălaj, Mircea Martin. 

Acțiunea are drept scop inspecția clinică în special a porcinelor în vederea prevenirii și depistării a unor eventuale animale bolnave de Pestă Porcină Clasică și Pestă Porcină Africană, actualizarea bazei naționale de date privind înregistrarea și identificarea animalelor, precum și consilierea crescătorilor de animale în ceea ce privește respectarea condițiilor de biosecuritate.

„Suntem în faza de pregătire a campaniei de vaccinare antirabică la câini și pisici. Deasemenea s-a finalizat campania de vaccinare orală și aeriană la vulpi, urmată de testarea privind stabilirea titlului de anticorpi”, a declarat directorul DSVSA Sălaj, dr. Mircea Martin.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.