Grădina Zmeilor – cea mai spectaculoasă rezervație naturală din Transilvania

Grădina Zmeilor reprezintă cea mai spectaculoasă rezervație naturală a Transilvaniei.

Grădina Zmeilor este o rezervaţie naturală protejată, de tip geologic și peisagistic, ce se întinde pe o suprafaţă de aproximativ cinci hectare, este unică în lume şi impresionează prin aspectul şi complexitatea formelor acestor stânci. Grădina Zmeilor se află în apropierea satului Gâlgăul Almașului din județul Sălaj, și face parte din Podisul Someșan, cu doar 10 kilometri până în orașul Jibou.

Grădina Zmeilor reprezintă locul perfect unde poate fi observat efectul ploilor, vânturilor, înghețului și dezghețului asupra conglomeratelor și gresiilor. Fenomenul este în continuă desfășurare iar rezervația te întâmpină în acest moment cu blocuri, turnuri, stâlpi în formă de ciuperci sau animale. Rezervaţia constituie un amplu fenomen de prăbuşire și erodare destructivă, dezvoltat în aşa numita gresie de Sânmihaiu.

Aceasta este o gresie relativ slab cimentată, având intercalaţii de pietrişuri şi conglomerate. Formaţiunile de aici au luat naştere prin desprinderea unor blocuri sau compartimente de gresii din masivul care constituie dealul Închieturi (376 m) şi alunecarea lor pe argilele vineţii de la bază.

În ansamblu, formaţiunile pietroase formează o îngrămădire haotică ciudată, dar cu atât mai frumoasă şi mai interesantă, ce se întinde pe circa cinci hectare. Zona a fost numită, într-o perioadă, Cheturi, probabil o referire la dealul din care s-au desprins.

sursa text – foto: coltisorderomania.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *