Horoatu Crasnei: Primarul Florian Sur lucrează pentru bunăstarea cetăţenilor

Numeroase proiecte de investiţii se află în derulare. În curând comuna va avea apă potabilă, canalizare şi reţea de gaz. Drumurile comunale vor fi asfaltate în proporţie de 90 la sută, dar se lucrează intens şi la construirea de capele şi reabilitarea tuturor căminelor culturale care nu au fost până acum modernizate


”Muncim pentru bunăstarea cetăţenilor. Toate proiectele finalizate au fost realizate pentru a aduce un plus în viaţa comunităţii. Acum avem în derulare numeroase proiecte. Toată lumea trebuie să înţeleagă că banii nu cad din cer, iar noi facem eforturi considerabile să atragem bani, în special de la Uniunea Europeană. De exemplu, eu când am preluat Primăria Horoatu Crasnei, aceasta avea datorii de 30 de miliarde de lei vechi. Eu am luat un împrumut de la bancă şi am reuşit să achit această datorie. Ba mai mult, dacă înainte erau probleme cu diferite plăţi sau indemnizaţii, acum toate se plătesc la timp. M-am axat mult şi pentru proiecte sociale, pentru sprijinirea copiilor şi pentru organizarea de diferite evenimente în comună. Sper ca în continuare să îmi pot duce planurile la final, pentru că sunt numeroase investiţii la care muncim cu spor şi trebuie duse la capăt pentru dezvoltarea comunei”

Florian Sur – primarul comunei Horoatu Crasnei


Comuna Horoatu Crasnei are un ritm bun de dezvoltare. Astfel, administraţia locală din comună, în frunte cu primarul Florian Sur lucrează la implementarea mai multor proiecte care să aducă bunăstarea cetăţenilor. Proiectele de investiţii noi vizează cămine culturale, reţea de apă şi gaze naturale, străzi asfaltate, centre de zi pentru copii şi bătrâni, capele în fiecare localitate şi parcuri de joacă.

Pe lângă aceste proiecte de viitor, administraţia condusă de Florian Sur a implementat numeroase proiecte. Mai mult, s-au realizat investiţii importante pentru comunitate şi chiar s-a reuşit menţinerea taxelor şi impozitelor la acelaşi nivel, pentru a nu împovăra cetăţenii.

Primăria Horoatu Crasnei a sprijinit din plin şi activitatea sportivă, astfel că terenul de fotbal va fi modernizat, iar echipa Voinţa Horoatu Crasnei a fost susţinută de administraţie. Au fost sprijinite şi numeroase proiecte sociale, dar şi activităţi culturale şi religioase. A fost înfiinţat chiar şi un ansamblu folcloric pentru copiii din sat, unde au început să vină deja la cursuri şi copii din alte comune.

Comuna va avea APĂ, CANALIZARE şi GAZ!

Un proiect important pentru comunitate este aducţiunea de apă potabilă. Proiectul vizează aducţiunea de apă din Lacul Tarniţa, Gilău. Astfel, Horoatu Crasnei este cuprins în mega proiectul Companiei de Apă în valoare de peste 300 de milioane de euro pentru alimentarea cu apă a întregii comune. Primăria Horoatu Crasnei are pregătite sumele necesare pentru cofinanţare. Pentru lotul unde este cuprins şi Horoatu Crasnei s-a finalizat deja licitaţia, iar ofertele sunt în evaluare.

Aici trebuie să mai menţionăm că şi proiectul pentru realizarea reţelei de canalizare este realizat.

Comuna va avea şi gaz metan. Primăria a primit avizul de principiu de la SC Transgaz privind realizarea unei aducţiuni de gaz natural în toate satele aparţinătoare comunei. Soluţia dată de Transgaz este conectarea comunei Horoatu Crasnei cu comuna Crasna la reţeaua de gaz în zona Peco Petrom. Primăria execută în acest moment un studiu de fezabilitate, urmând ca documentaţia să fie înaintată spre finanţare.

Proiecte importante pentru comunitate

Centrul pentru persoane vârstnice în Poniţă este un proiect care va fi realizat de Primăria Horoatu Crasnei în parteneriat cu Consiliul Judeţean Sălaj. Locaţia vizată este pe vechiul amplasament al şcolii.

Centrul va funcţiona 24 de ore din 24, va avea o capacitate de 25 de locuri, unde bătrânii vor beneficia de servicii medicale, servicii de îngrijire, masă caldă şi cazare. Prioritate pentru ocuparea locurilor o vor avea cetăţenii din comună sau din cele limitrofe.

Un alt proiect vizează un centru de zi pentru copii în localitatea Stârciu. Primăria Horoatu Crasnei, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Sălaj şi DGASPC lucrează la un proiect social privind construirea unui nou centru de copii de tip familial. Va fi amplasat în aceeaşi curte cu Centrul existent în acest moment. Aici trebuie menţioant că pe lângă serviciile oferite copiilor sărmani, vor fi create încă şapte locuri de muncă, pe lângă cele şase existente.

“Principalul beneficiu obţinut în urma acestor proiecte sociale este şi faptul că aceşti copii vor frecventa Şcoala din Stârciu, reuşind să salvăm instituţia şcolară de la desfiinţare”, susţine primarul Florian Sur.

Aici trebuie să menţionăm că există deja o casă de tip familial, care înainte a fost centru de zi pentru copii, construit cu bani de la Uniunea Europeană.

Staţie de Ambulanţă în loc de Centrul de Informare Turistică

Primăria comunei Horoatu Crasnei a luat decizia de a da în folosinţă clădirea Centrului de Informare Turistică către Serviciul de Ambulanţă Judeţean Sălaj.

Aici se va înfiinţa o staţie nouă de ambulanţă. Documentaţia este avansată, iar faptul că staţia de ambulanţă este în comună, intervenţiile vor fi mult mai rapide.

“Am luat această decizie pentru că avem clădirea şi e păcat de ea. Aşa măcar va fi mult mai utilă comunităţii. Cei de la Ambulanţă au fost de acord cu propunerea noastră şi se va realiza acest parteneriat”, spune primarul.

Fabrica din Horoatu Crasnei s-a mutat

În Horoatu Crasnei a funcţionat o fabrică care i-a determiant pe săteni să iasă în stradă şi să protesteze împotriva acesteia, deoarece mirosul degajat de aceasta era insuportabil.

Până la urmă, fabrica şi-a mutat amplasamentul.

Astfel, Primăria a oferit în concesiune un teren, iar acum aceasta îşi desfăşoară activitatea între satele Horoatu Crasnei şi Şeredei. Aici trebuie menţionat faptul că vechiul primar a semant contractul de funcţionare al fabricii în centrul satului până în anul 2019, iar Florian Sur nu a mai semnat prelungirea acestuia.

Se munceşte intens la asfaltarea străzilor  

Cinci kilometri de străzi au fost asfaltaţi în satul Horoatu Crasnei. Alţi cinci kilometri sunt pregătiţi de asfaltare, iar în următoarele două săptămâni se va turna stratul de asfalt.

Acest proiect vizează asfaltări în fiecare sat din comună. Mai mult au fost modernizaţi 6,5 kilometri din Drumul Comunal 77 ce leagă Horoatu Crasnei de satul Şeredeiu. Aici a fost realizat şi un dig de beton pe o suprafaţă de 600 de metri, pentru a evita riscul de inundaţii a satului. Acest proiect de asfaltare a drumului spre Şeredeiu a fost finanţat prin PNDL, iar valoarea investiţiei se ridică la un milion de euro.

Primăria Horoatu Crasnei s-a ocupat şi de întreţinerea drumului DC 70C ce leagă Stârciu de Buciumi. În scurt timp acest drum va fi asfaltat, fiind un proiect finanţat prin PNDL.

La Horoatu Crasnei mai există un proiect pentru asfaltarea a încă zece kilometri de străzi şi uliţe. Astfel, acest proiect este finanţat prin Compania Naţională de Investiţii.

“Prin noul proiect ne propunem să asfaltăm toate străzile din comună rămase necuprinse în primul proiect. La finalul celor două proiecte, comuna va fi acoperită cu asfalt în proporţie de peste 90 la sută”, ne-a spus primarul Florian Sur.

Cămine culturale moderne şi şcoli cu săli de sport

Primăria a pus mare accent pe modernizarea căminelor culturale şi a unităţilor şcolare din localităţi. Astfel, şcolile din Horoatu Crasnei şi Stârciu au fost modernizate cu bani de la Uniunea Europeană. Ba mai mult, ambele şcoli sunt dotate cu câte o sală de sport. De menţionat că acest proiect a fost început de vechea administraţie şi finalizat în mandatul lui Florian Sur.

A fost modernizat şi Căminul Cultural din Şeredeiu, dar şi Căminul Cultural din Horoatu Crasnei. Acesta din urmă a fost modernizat în anul 2017, iar valoarea lucrărilor se ridică la 850.000 de lei. Primăria Horoatu Crasnei are în lucru un Studiu de Fezabilitate pentru reabilitarea şi extinderea căminului cultural din Hurez. Primarul Florian Sur a înaintat o solicitare de finanţare către Compania Naţională de Investiţii şi aşteaptă răspuns.

Aici mai amintim şi de Căminul Cultural din satul Stârciu. A fost depus proiectul spre finanţare la AFIR Satu-Mare pentru atragerea de fonduri europene. Proiectul a trecut de etapa de evaluare, s-a obţinut punctajul şi se aşteaptă semnarea contractului.

Primăria a luat decizia de a continua modernizarea grădiniţei din centrul comunal prin schimbarea integrală a acoperişului. Primăria împreună cu Şcoala Gimnazială a investit în grădiniţă de-a lungul anilor prin achiziţionarea unei centrale, dar s-au realizat lucrări de zugrăvit interioare, schimbat pardoseli şi amenajare grupuri sanitare.

Şi pentru că vorbim de copii trebuie să spunem că Primăria Horoatu Crasnei pregăteşte un proiect pentru realizarea unui parc de joacă modern în proximitatea Şcolii Stârciu. Sunt două variante pentru amplasament – curtea şcolii sau zona consiliului popular. Proiectul va fi depus spre finanţare cu fonduri europene şi buget local.

Capelă în fiecare sat din comună

La ora actuală există în execuţie o capelă în satul Stârciu (foto sus). Această lucrare este finanţată cu bani europeni prin Grupul de Acţiune Locală “Poarta Transilvaniei”.

Capela este finalizată în proporţie de 70 la sută, iar termenul de finalizare al lucrărilor este data de 15 septembrie.

Trebuie amintit că administraţia locală face demersuri importante pentru a obţine finanţare pentru construirea de capele şi în celelalte sate, astfel încât fiecare sat al comunei – Horoatu Crasnei, Hurez şi Şeredeiu să aibă capelă funcţională.

Proiecte importante care au fost finalizate

În comună s-au finalizat mai multe investiţii importante. Aici trebuie să amintim iluminatul public. Vechile corpuri de iluminat au fost schimbate cu altele pe LED.

Această lucrare a fost finanţată din bugetul local. Un alt proiect a vizat decolmatarea Văii Stârciu, dar şi schimbarea cursului de apă în localitatea Şeredeiu, pentru a se reduce riscul de inundaţii.

S-a mai realizat şi un pod în localitatea Hurez peste Valea Poniţei, proiect finanţat din bugetul local. Urmează ca terenul de fotbal să fie amenajat şi dotat inclusiv cu vestiare.

Numeroase evenimente sprijinite de Primăria Horoatu

Primăria a sprijinit activ diferite activităţi din comună.

Au fost sprijinite bisericile, chiar s-a organizat patru ani la rând un concert de colinde tradiţionale.

În comună s-a mai înfiinţat şi un ansamblu pentru copii. Ansamblul “Cununa Meseşului” este condus de Maris Gabriel Boticaş, iar foarte mulţi copii urmează cursurile de dans popular şi interpretare vocală.

Au mai fost organizate Zilele Comunei, dar şi un spectacol caritabil pentru un copil bolnav de cancer din Şimleu Silvaniei.

A mai fost organizat şi Centenarul României în 2018, prin diferite acţiuni organizate la biserică şi căminul cultural.

Situaţia banilor din Primăria Horoatu Crasnei

În timpul conducerii lui Florian Sur nu au fost mărite taxele şi impozitele pentru a nu împovăra cetăţenii comunei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.