Judecătorii au decis că împrumuturile de milioane din Băile Boghiș au fost „tunuri” frauduloase

Curtea de Apel Cluj a decis că mai multe contracte privitoare la o serie de împrumuturi realizate în cadrul societății Băile Boghiș să fie anulate. Judecătorii au constat că s-a încercat fraudarea societății de către, Lia Stanca, fosta soție a unui șef din SRI, și fiica ei, Nadine. De pe urma insolvenței societății ar fi avut de pierdut Elena Udrea, Ion Țiriac sau omul de afaceri din domeniul imobiliar, Cristian Erbașu, care sunt înscriși la masa credală a firmei și așteaptă să primească bani.
Curtea de Apel Cluj a emis o sentință în dosarul de insolventă a societății Băile Boghiș, care administrează stațiunea de lângă Cluj care are aceeași denumire.
Judecătorii au constat că mai multe împrumuturi făcute în numele societății au fost contractate fraudulos pentru că membrii familiei Stanca, Lia și fiica ei, Nadine, să beneficieze de o serie de rambursări nelegale. Judecătorii au dispus ”anularea contractului de împrumut din 4 ianuarie 2014 între Nadine Stanca și SC Băi Boghiș SRL, în ceea ce privește clauzele referitoare la termenul de rambursare și penalitățile de întârziere (contractul prin care s-a schimbat termenul de rambursare a împrumutului de 5 milioane lei din 30 septembrie 2018 în 4 ianuarie 2018 și prin care s-a impus majorarea penalităților de la 0,06% pe zi la 0,5% pe zi), anularea actului adițional din 4 ianuarie 2014 la contractul de împrumut din 30 septembrie 2019 încheiat între Lia Stanca, Nadine Stanca și Băi Boghiș SRL, în ceea ce privește penalitățile de întârziere (actul adițional prin care prin care se modificau anumite clauze la contractul inițial, printre care și impunerea penalităților de 0,5% pe zi de întârziere) și anularea Contractului de împrumut cu garanție imobiliară încheiat între Stanca Nadine Magda, prin mandatar Stancă Veronica Elena, și Băi Boghiș SRL în 29 noiembrie 2017 (contractul prin care s-a hotărât că împrumutul de 5 milioane să fie garantat cu întregul patrimoniu al societății, imobile și inclusiv cu bunurile mobile, fiind intabulat dreptul de ipoteca de rang I)”, se arată în sentință.
Înainte de emiterea acestei decizii judecătorești, Nadine Stanca ar fi trebuit să primească o creanță de 13 milioane, însă acum ar trebui să recupereze 4,3 milioane lei, iar mama ei, Lia Stanca, a rămas cu o creanță de 1,9 milioane lei.
Împrumuturi frauduloase
În urma emiterii acestei sentințe, în mod normal, procurorii ar trebui să se autosesizeze pentru cercetarea modului în care au fost luate aceste împrumuturi pentru că, în opinia judecătorilor, ele sunt reclamate ca fiind frauduloase.
“Prin urmare, se poate afirma cu certitudine că singurul scop al întocmirii actelor în discuție a fost favorizarea creditorului asociat Stanca Nadine Magda și diminuarea gajului general al creditorilor. (…) Complicitatea la fraudă a tuturor părților contractante transpare din împrejurarea că administratorul statutar al debitoarei la data încheierii contractului în litigiu, Ciurte Maria, care a reprezentat debitoarea la încheierea actelor, este mama intimatei Stanca Veronica Elena (asociat și creditor al societății), respectiv bunica intimatei Stanca Nadine Magda (asociat și creditor al societății). În aceste condiții este dincolo de orice îndoială că la momentul încheierii contractelor, asociații semnatari ai convenției au cunoscut în mod direct situația debitoarei și folosindu-se de influența acestora asupra societății, în calitate de asociați ai acesteia, au urmărit exacerbarea creanței creditoarei Stanca Nadine Magda prin prevederea unor penalități de întârziere într-un cuantum cu mult mai mare decât cel stabilit la momentul acordării împrumutului prin contractul încheiat în anul 2013 și a unui termen de scadență mult mai scurt, cu încălcarea vădită a interesului general al societății, în scopul sustragerii de la urmărirea de către creditori a întregului activ al societății și păstrării acestuia cu orice preț în patrimoniul familiei. (…) Intenția frauduloasă a contractanților la momentul întocmirii actelor este astfel pe deplin dovedită, fiind îndeplinită astfel condiția prevăzută de art.117 alin. 2 lit. c din legea insolvenței ”, motivarea sentinței emise de Alina Gabriela Nicolescu și Doina Viorica Popovici, judecătorii procesului.

Lia Stanca este fosta soție a lui Nicolae Viorel STANCA, fost parlamentar PDL și general SRI în rezervă.

Cauțiunea Elenei Udrea girată de Băile Boghiș

În 2015, SC Băile Boghiș a girat plata cauţiunii în valoare de cinci milioane lei stabilite pentru ca Elena Udrea să rămână în libertate în dosarul în care a fost judecat omul de afaceri din domeniul energiei Bogdan Buzăianu.

Elena Stanca a declarat că cererea de intrare în insolvență vine ca urmare a sechestrelor puse de procurori în dosarele în care Udrea a fost condamnată.

”Într-adevăr, avem active foarte importante, dar din cauza sechestrelor puse de procurori pe bunurile companiei avem probleme financiare. Din cauza acestor sechestre nicio bancă nu vrea să deschidă nici măcar un cont pentru acordarea de împrumuturi pentru societate. Avem obiective în care dorim să investim, dar nu putem face lucrul acesta din cauza sechestrelor instituite”, a declarat Elena Stanca pentru Gazeta de Cluj.

firma de insolvență care se ocupă de procedurile pentru redresarea SC Băi Boghiș a primit o adresă din partea Elenei Udrea prin care se cere notarea în tabelul creditorilor a faptului că a fost desființat contractul de cesiune de creanță încheiat la data de 30 ianuarie 2019, între Udrea și Veronica Elena Stanca. Potrivit documentului respectiv, Udrea solicită înlocuirea creditoarei Veronica Elena Stanca de la masa credală, în tabelul de creanțe, cu Elena Gabriela Udrea, pentru suma de 1.990.597,03 lei.

Potrivit ultimei declarației de avere semnată de elena Udrea în 2017, la rubrica „plasamente, investiții directe și împrumuturi acordate, dacă valoarea de piață însumată a tuturor acestora depășește 5.000 de euro” este notat faptul că a creditat SC Băi Boghiș SRL cu suma de 220.000 de euro și cu suma de 803.620 de lei.

Udrea a finanțat Băile Boghiș din poziția de ministru ca să n-o mai doară genunchii

Stațiunea Băi Boghiș a beneficiat de sprijin guvernamental, pe vremea când Elena Udrea conducea Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, localitatea primind fonduri de dezvoltare, direcţionate cu prioritate. În 2013, s-a înţeles imediat şi care au fost resorturile direcţionării acestor fonduri, deoarece o jumătate din capitalul social al SC Băi Boghiş SRL a fost achiziţionat de Elena Udrea în persoană. Pentru ca, în 2014, Elena Udrea să intre, la vedere, în această companie, în calitate de asociat persoană fizică.

Ea a decis să investească în Băile Boghiș după ce a intrat în PMP. Fundația Mișcarea Populară, care a premers înființării Partidului Mișcarea Populară, a fost condusă în Sălaj de Lia Stanca, de la care Udrea a cumpărat jumătate din acțiunile stațiunii. Fostul ministru s-a lăudat pe Facebook cu investiția pe care a făcut-o în turism și a promovat efectele curative ale apei termale după ce a testat-o pe propria piele, tratându-și durerile la genunchi.

Insolvență de milioane

SC Băi Boghiș SRL și-a anunțat intrarea în insolvență în data de 28 februarie 2019, în timp ce Elena Udrea se afla în Costa Rica. Așa cum se precizează în Raportul de activitate întocmit de administratorul judiciar. La data de 17 octombrie a fost actualizat tabelul preliminar al creanțelor, în care au fost admise o creanță certă de 364.399 de lei (reprezentând 4,16% din total masă credală) a Direcției Generale a Finanțelor Publice Cluj-Napoca – Agenția Județeană a Finanțelor Publice Sălaj, o creanță garantată de 5.793.403,55 lei (reprezentând 66,16% din total masă credală) a SC Construcții Erbașu SA, precum și o creanță a fiicei Veronicăi Elena Stanca, Nadine Magda Stanca, în valoare de 13.333.984,55 lei, însă aceasta nu are drept de vot în comitetul creditorilor.

Au mai fost înscrise în tabelul preliminar actualizat creanțe salariale garantate de 6.448 de lei (reprezentând 0,08% din totalul masei credale), la care se adaugă creanțe bugetare, în cuantum de 224.649,11 lei (reprezentând 2,58% din total masă credală) și creanțe chirografare de 3.169.701,17 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.