Lipsa de performanță a Guvernului Cîțu în sănătate – Declaraţie politică, deputat Florian Neaga


Parlamentul României – Camera Deputaţilor – Grupul Parlamentar al Partidului Social Democrat

Domnule preşedinte de sedință,
Stimaţi colegi,
Deși moţiunea de cenzură iniţiată de PSD împotriva Guvernului Cîţu, România eşuată. Recordul fantastic al guvernului Cîţu nu a împlinit numărul necesar de voturi, trebuie luate măsuri urgente în mai multe domenii, inclusiv cel al sănătății, spre binele românilor.
În cele 6 luni de guvernare, coaliția de guvernare PNL-USR PLUS – UDMR a avut niște performanțe mai mult decât dezamăgitoare în toate domeniile.
Educația este la pământ, economia este într-o stare deplorabilă, țara s-a îndatorat, șomajul a crescut, traiul de zi cu zi s-a scumpit, pensiile au fost blocate, salariile scăzute, antreprenorii români nu primesc ajutor financiar, HoReCa la fel, iar agricultorilor români li s-au anulat sau scăzut subvențiile.
Dar să vorbim puțin și despre dezastrul din sănătate, fiindcă după 1 an și jumătate de pandemie, Sănătatea în România pare să fie într-o situație și mai tragică.
Dreptul la sănătate al românilor este grav încălcat de către acest Guvern. În perioada pandemiei, când majoritatea spitalelor din România erau destinate COVID, oamenii nu au avut acces la tratament în spitale, astăzi sute de localități din mediul rural nu au medici de familie, cabinetele medicale lipsesc în multe localități, vedem mult prea des incendii în spitale soldate cu victime, fără nici un fel de măsuri luate de Ministerul Sănătății pentru eliminarea acestora pe viitor. Din contră, măsurile luate în sănătate par să înrăutățească situația: noua Ordonanță de Urgență prin care se transferă un număr de paturi spitaliceşti din sistemul public în cel privat va avea ca efect scăderea finanţării spitalelor publice, dar şi instituirea pentru pacienţi a unei coplăţi neplafonate pe care mulţi nu şi-o pot permite. Nu au fost luate măsuri eficiente pentru trecerea spitalelor Covid la activitatea normală, și nici măsuri adecvate pentru pregătirea spitalelor și organizarea activității lor, la finanțarea pe baza prevederilor contractului cadru impus de CNAS.
Medicii din România și-au exprimat vădit nemulțumirea față de Hotărârile de Guvern referitoare la serviciile pentru acordarea asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale, tehnologiilor și dispozitivelor asistive în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate. Medicina de familie este subfinanțată, medicii de familie sunt lăsați să se descurce singuri, iar în anul pandemic eforturile acestora de a se proteja pe ei și pacienții lor, au rămas nerecunoscute. Mai mult, medicii de familie din România sunt umiliți de CNAS și de acest Guven, prin birocrație excesivă și o lipsă totală de comunicare, care sunt evidente în cele 520 de pagini ale Normelor de aplicare ale Contractului cadru, impuse unităților sanitare și cabinetelor medicale de către CNAS fără nici o negociere!
Campania de vaccinare pare să fie un eșec dacă luăm în considerare cum cifrele emise de Guvern se tot schimbă. Chiar si președintele Iohannis a declarat că singura soluție pentru oprirea pandemiei este vaccinarea, iar la ora actuală avem mai puțin de 5 milioane de români vaccinați, dar avem și mai puține restricții, deși inițial premierul Florin Cîţu afirma că renunţarea la masca de protecţie sanitară poate fi luată în considerare după ce 10 milioane de români vor fi imunizaţi. Nici măcar ținta de 5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie nu a putut fi realizată de catre acest Guvern.
Realitatea este îngrijorătoare în sănătate, și nu numai, și îndemn actuala coaliție de guvernare să ia măsuri concrete pentru respectarea dreptului la sănătate al românilor!
Vă mulţumesc!
Deputat
Florian-Claudiu NEAGA
Circumscripţia electorală nr.33 SĂLAJ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *