Schimbarea la față a municipiului Zalău cu fonduri europene

Este deja cunoscut că administrația locală condusă de primarul Ionel Ciunt a atras deja circa 100 de milioane de euro, iar alte proiecte în valaore de 67 de milioane de euro așteaptă să fie deblocate de guvernul PNL condus de Ludovic Orban.


Pentru a imbunatati aspectul orașului și al transforma într-un oraș european, Primăria Zalău are în vedere amenajarea unor spații verzi pe imobilele abandonate sau degradate din oraș.

In acest sens, Primăria Municipiului Zalau a obtinut finantare europeana în valoare de 13.153.085,25 lei pentru un proiect privind amenajarea de spatii verzi pe imobile abandonate sau degradate. Proiectul cuprinde modernizarea a 10 amplasamente: Cartier Meses, str. Corneliu Coposu; str. Oborului; Cartier Bradet (Coada Lacului); str. Viitorului; Aleea Digului; Cartier Dumbrava (Str. Victor Deleu); Cartier Dumbrava (Str. S. Barnutiu); Cartier Dumbrava (Str. Victor Deleu si Str. G. Dragalina); Cartier Bradet (Str. Ghe. Doja si B.P.Hasdeu; Zona Dispensar CFR 1 si 2.

Investitiile propuse, adaptate la situatiile specifice din zonele vizate, cuprind amenajarea de spatii verzi, realizarea de accese si alei pietonale, împrejmuirea terenului, realizarea instalatiilor privind sistemul de iluminat public, realizarea sistemului de supraveghere video, realizarea instalatiilor de apa, canalizare, sistem de irigatii, racordarea la utilitatile publice a terenului, dotare cu mobilier urban, dotare cu echipamante de fitness si sport si dotare cu echipamente de joaca pentru exterior.

Contractul a fost atribuit asocierii firmelor SC Avril SRL & SC Chilia SRL, valoarea contractului este de 12.725.872,10 lei cu TVA, durata contractului este de 9 luni (ianuarie 2021), iar finantarea se face prin Programul Operational Regional si din bugetul local.

În 13 aprilie s-a dat ordinul de începere a lucrîrilor pentru 4 spații din 10: Cartier Bradet (Coada Lacului), str. Viitorului, cartier Dumbrava – (str. V. Deleu),  cartier Dumbrava – (str. V. Deleu si str. G. Dragalina).

S-a efectuat nivelarea terenurilor și s-au finalizat lucrările de amplasare în subteran a instalatiilor de apa. Se lucreaza la montarea echipamentelor si amplasarea în subteran a instalatiilor electrice. Pentru lotul nr.3 se lucreaza la îngroparea în subteran a platformei de colectare a deseurilor menajere.

Modernizarea și extinderea iluminatului public din Zalău

Un alt proiect al administratiei locale vizeaza modernizarea si extinderea iluminatului public. Contractul a fost atribuit asocierii SC Neon Lighting SRL – U Light Kft – Best-Vill. 2000 Kft. – SC Ago Proiect Engineering SRL, valoarea contractului este de 20.908.300,00 lei cu TVA, durata contractului de lucrari este de 12 luni, iar finantarea se face prin Programul Operational Regional si din bugetul local.

Ordinul de începere a lucrarilor a fost emis la data de 11 mai. S-a facut organizarea de şantier, iar lucrarile vor fi demarate pe strazile unde se executa investitii în cadrul proiectelor de mobilitate urbana – str. 22 Decembrie 1989, Simion Barnutiu și Gheorghe Doja.

Prin intermediul acestei investitii, pe 12 strazi vor fi demolati stâlpii existenti, vor fi instalati stâlpi noi, cu corpuri de iluminat echipate cu telegestiune și vor fi mutate în subteran retelele aeriene; pe o alta strada se va extinde sistemul de iluminat, iar pe 9 strazi se vor înlocui corpurile de iluminat cu altele, echipate cu telegestiune.

De asemenea, prin intermediul proiectului se va realiza centrul de monitorizare al sistemului de iluminat public, 36,4 km de retea va fi modernizata și extinsa, iar 32 de treceri de pietoni vor beneficia de iluminat îmbunatatit, spun reprezentantii Primariei Zalau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.