Șeful DNA, Crin Bologa, frustrat de faptul că românii aleg politicieni penali

Procurorul-şef al DNA, Crin Bologa, susţine că se simte frustrat şi revoltat de faptul că românii încă dau votul unor politicieni care sunt fie trimişi în judecată, fie condamnaţi în primă instanţă, relatează Spotmedia.ro.

”Simt o frustrare, simt revoltă şi simt câteodată că munca noastră de a face parte dintr-un mecanism de curăţare a societăţii este inutilă. Aşa mă simt şi eu.

Discutăm cu ceilalţi colegi, cu procurorii de caz… în momentul în care dovedim fapte de corupţie la primari şi îi trimitem în judecată, avem speranţa că în zona respectivă am făcut bine, am reuşit să eliminăm acest fenomen al corupţiei, care este dezastruos pentru dezvoltarea societăţii”, a declarat Crin Bologa, în emisiunea Piaţa Victoriei, la Europa Fm, întrebat fiind cum se simte când vede că un condamnat în prima instanţa este ales primar.

Bologa a mai opinat că e nevoie de implicarea mai multor instituţii, pentru că, prin educaţie, fiecare cetăţean să înţeleagă că există un impact direct al faptelor de corupţie asupra fiecăruia dintre noi.

Când îi vedem aleşi, suntem dezamăgiţi şi ne dăm seama că această luptă anticorupţie făcută doar de Parchet nu e suficientă. Şi atunci va trebui insistat prin educaţie.

Va trebui insistat prin explicarea de celelalte instituţii ale statului ce înseamnă o persoană coruptă, cât de nocivă poate fi şi cum rămân ei închistaţi în timp şi nu se mai dezvoltă comunitatea respectivă şi sunt cumpăraţi prin ajutoare şi sunt ţinuţi la un nivel foarte jos de evoluţie”, a concluzionat şeful DNA.

În legătură cu suspiciunile de fraudă de la aceste alegeri, Bologa a spus că DNA nu a primit nicio sesizare şi nu a identificat o infracţiune care să fie de competenţa parchetului anticorupţie.

„Având în vedere ce fapte se invocă în spaţiul public că s-ar fi petrecut cu ocazia acestor alegeri, mai ales în ceea ce priveşte unele sectoare din Bucureşti, nu am fost sesizaţi cu astfel de fapte.

Am înţeles că la nivelul altor parchete există sesizări. Din ce a apărut, nu am identificat o infracţiune de competenţa noastră în acest moment”, a declarat Bologa.

PNL Sălaj a susținut mai mulți candidați cu probleme în justiție

Reamintim că la alegerile locale din 27 septembrie, primar al orașului Șimleu Silvaniei a fost ales Septimiu Țurcaș (nr. – cuscru cu șeful DNA Crin Bologa), personaj condamnat în prima instanţa la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu.

A mai câştigat un post de consilier local la Zalău și PNL-istul Gheorghe Bancea – cercetat de procurori în două dosare penale. De altfel, PNL Sălaj a susținut în campania electorală pentru alegerile locale mai mulți candidați cu probleme în justiție. Ioan Barou – candidat la Primăria Bocșa este un alt exemplu.

Ioan Barou, fost membru PNL și apropiat ministrului Lucian Bode şi-a încearcat norocul pentru fotoliul de edil în comuna Bocşa. Barou a mai ocupat această funcţie în mandatele 2004-2008 şi 2008-2012, şi din 2012 până în 2014, când a fost demis prin ordin de prefect, ca urmare a unei condamnări penale definitive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.