15 Martie – Ziua Maghiarilor de Pretutindeni sărbătorită și în județul Sălaj

15 martie este sărbătorită ca fiind Ziua maghiarilor de pretutindeniSărbătoarea are loc atât în Ungaria, cât şi în comunităţile de maghiari din diaspora. 

Ea marchează începutul Revoluției din 1848: în 15 martie 1848, locuitorii celor două orașe maghiare despărțite de Dunăre, Buda și Pesta, azi capitala Ungariei, Budapesta, au ieșit în număr mare pe străzi. Oamenii erau sub impresia revoluțiilor declanșate în Paris și în Viena. Liderii revoluționari, în frunte cu Lajos Kossuth, care era avocat și jurnalist maghiar, au formulat o proclamație cu 12 puncte. Cu sprijin țarist, austriecii aveau să înfrângă Revoluția.


Liderii UDMR Sălaj organizează anual acest eveniment. Mâine, 15 martie la ora 18:00, la Biserica Reformată din centrul Zalăului va avea loc un ceremonial religios și se vor depune coroane de flori, după care la ora 19.00 maghiarii sunt invitați pe platoul din fața statuii lui Wesselenyi unde va avea loc depuneri de coroane, luări de cuvânt și un moment artistici inedit.


În România, conform ultimului recensământ din anul 2011, populaţia de etnie maghiară înregistrată a fost de 1.227.600, ceea ce reprezintă 6,5% din populaţia ţării noastre.

Deşi în spaţiul public autonomia maghiară este un concept fals perceput ca o cedare de glie, Constituția Românei consacră în art. 3 alin. (1) că „Teritoriul României este inalienabil”, ceea ce înseamnă că nu vom putea vorbi niciodată de înstrăinarea teritoriului, ci mai degrabă despre convieţuirea în principii şi valori comune cu toate comunităţile etnice aflate în România.

Ca simbol al acestei unităţi, art. 7 din Legea 75/1994 permite arborarea drapelelor altor state pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional.

Redăm mai jos Proclamaţia maghiară din 1848 intitulată: Ceea ce vrea naţiunea maghiară (Mit kiván a magyar nemzet):

Să fie pace, libertate și înțelegere!

  1. Vrem libertatea presei și desființarea cenzurii;
  2. Un guvern independent maghiar la Buda-Pesta;
  3. Adunare națională anuală la Pesta;
  4. Egalitate civilă și religioasă în fața legii;
  5. O gardă națională maghiară;
  6. Plată universală și echitabilă a impozitelor;
  7. Desființarea iobăgiei;
  8. Curți cu jurați bazate pe reprezentativitate juridică egală;
  9. Crearea unei bănci naționale a Ungariei;
  10. Armata maghiară să fie un sprijin al națiunii, soldații noștri să nu fie duși în străinătate și soldații străini să părăsească teritoriul ungar;
  11. Eliberarea prizonierilor politici;
  12. Unitate.

Egalitate, Libertate, Fraternitate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *