Cât este costul unui tratament COVID-19 pe zi sau pe lună? Ce spune consilierul lui Rafila

Consilier al lui Rafila calculează costul tratamentului pentru Covid. La cât ajung costurile pe zi şi pe an?

Costul tratamentului unui caz grav de Covid 19 poate urca spre 10.000 de euro pe zi, susţine medicul psihiatru Gabriel Diaconu, consilier al ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Potrivit lui Diaconu, tratamentul unui caz grav de Covid-19 costă în medie 5.000 de euro, însă în anumite situaţii se poate ridica la 10.000 de euro/zi/caz. Astfel, cheltuielile României cu bolnavii de Covid-19 din spitale ajung la circa a 250 de milioane de euro.

„Astăzi a fost publicată în MO cea mai recentă versiune a ordinului MS privind protocolul de tratament al infecţiei cu SARS-cov-2, patogenul responsabil de COVID-19.

Documentul are 12 pagini şi conţine toate medicamentele indicate în diversele forme ale bolii, dar şi complicaţiilor ei la nivel de organ, sistem sau organism pe de-a întregul.

Dintre antivirale, cu niveluri variabile de eficacitate, rămân în lista de produse favipiravir, remdesivir, molnupiravir şi combinaţia nirmatrelvir/ ritonavir (Paxlovid), respectiv anticorpii monoclonali / ‘vimabi’.

În rest o lungă listă de avantaje/ dezavantaje, probleme pe care le poate pune sănătatea şubredă anterioară a pacientului, protocoalele de administrare ale medicaţiei anticoagulante orale, respectiv anticoagularea în cazul complicaţiilor trombotice date de COVID.

Folosirea judicioasă şi de oportunitate a corticosteroizilor, dar şi chestiunea folosirii antibioticelor (mai răruţ că-i mai drăguţ, şi doar dacă se confirmă supra-infecţia bacteriană, altfel rară în COVID-19).

E un document cifrat, recomandat lecturii personalului de specialitate. Medicii cunosc deja protocoalele, mai ales aceia care au tratat – unii – sute, dacă nu mii, de cazuri de bolnavi de COVID în ultimii doi ani.

Ce face acest document să fie, însă, cu adevărat apăsător, este că, luat pe îndelete, îţi spune povestea nevaccinatului prin excelenţă.

Nu vorbim aici de hapuri şi bumbi, de nasturi şi pastilele alea mici, galbene cât unghia. Aici e artileria grea a medicinii, e Bentley-ul cercetării medicale în ce priveşte morbiditatea pe care o poate da coronavirusul. Şi, cu toate numele greu pronunţabile, cu toate schemele altfel hiper-specifice, impactul asupra mortalităţii este cel mult modest la cei cu boli sistemice pre-existente, sau vârstnici, sau cei cu imunitate compromisă.

Unde mai pui că nota de plată, per caz serios, urcă vertiginos spre aproape 10 mii de Euro/ zi, în cazuri selecte.

Câte cazuri severe a avut România, în aceşti doi ani? Dacă iei numărul deceselor, şi înmulţeşti cu un factor de 2 (mortalitatea în terapie intensivă este spre 50%),

Costul, pentru aceste cazuri, unde şederea medie în spital a fost – să zicem – de 7 – 10 zile, urcă, ponderat la aproximativ 5000 de Euro per caz, spre jumătate de miliard (!) de Euro. Adică în jur de 250 de milioane de EUR/ an.

Prin comparaţie, dacă vaccinarea ar fi avut succes, dincolo de morţile prevenibile, de oroarea complicaţiilor, de drama publică şi tragedia neştiută a atâtor amar de oameni, am fi economisit jumătate din bani pe puţin doar prin faptul că n-am fi avut spitalele pline.

Sunt multe feluri de prostie omenească. Cea tipic românească e despre ‘tratamentele gratuite’. Nu există tratamente gratuite. Tu plăteşti pentru ele, într-un fel sau altul. Statul mai pune şi el o parte, şi îţi spune că accesul e gratuit. Accesul da. Tratamentul nu. Doar că nu scoţi tu banii din buzunar. Sau nu pe moment.

Pe măsură ce ne apropiem de următoarea încrâncenare, un exerciţiu interesant de imaginaţie e să dai protocolul de tratament COVID oricărui parlamentar, luat alandala, şi să-l rogi să citească, succint, cu voce tare, ce scrie acolo, şi-apoi să-ţi spună ce-a înţeles el. Corect, e un document medical, nu e pentru oricine, ce treabă are politicianul cu casirivimabul…

Medicina e ca industria aeronautică. E o chestie deja foarte complicată, rafinată, scumpă, loc mic de manevră când vine vorba de siguranţa pacienţilor. Dar, dacă te uiţi la parlamentarul român, e ca tăiatul lemnelor, ce poate fi aşa de greu?

Pentru gargara zilnică a unor specii libidinoase de scatofagi, care te fac şi pe tine, şi pe tine, şi pe tine la buzunar, în timp ce-ţi propun că medicii sunt vânduţi industriei farmaceutice, şi că fac reclamă la medicamente, la vaccinuri, că-şi trag şpăgi grase din promovarea de produse. Mai gândeşte-te un pic.

Ce ţi-au zis doctorii ăia?

Ai grijă să nu te îmbolnăveşti! Ce reclamă e asta la medicamente?”, scrie Gabriela Diaconu pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *