Noul președinte PE va fi Roberta Metsola, susținătoare a mișcării #Rezist din România
Presedintele Parlamentul European David Sassoli a incetat din viata marti, la ora 01:15, la varsta de 65 de ani, transmite dpa. Cea care iinva lua locul este Roberta Metsola, o sustinatoare a protestatarilor #Rezist din vremea Regimului PSD-Dragnea.
Sassoli a murit la spitalul din orasul italian Aviano, conform informatiilor comunicate dpa de purtatorul sau de cuvant, Roberto Cuillo.
Luni, Parlamentul European a confirmat ca David Sassoli a fost internat pe 26 decembrie „din cauza unei complicatii grave ca urmare a unei disfunctii a sistemului imunitar”.
Pe Twitter, Cuillo a precizat ca locul si data la care vor avea loc funeraliile vor fi comunicate in urmatoarele ore.
Dupa ce a contractat o pneumonie in septembrie anul trecut, Sassoli a petrecut mai bine de doua luni de recuperare in tara sa natala si revenise recent la activitatea politica, cand, la 26 decembrie, a fost din nou internat intr-un spital italian pentru „complicatii grave in urma unei disfunctii a sistemului imunitar”, aminteste EFE.
Acest lucru a fost facut public abia luni, doua saptamani mai tarziu, cand purtatorul sau de cuvant a anuntat anularea tuturor evenimentelor sale publice. In urma acestui anunt, paginile sociale ale liderilor institutiilor europene si ale mai multor sefi ai principalelor grupuri din Parlamentul European, precum si ale clasei politice italiene, au fost pline de mesaje de sustinere si afectiune pentru presedintele Parlamentului European.
Social-democratul italian, care inainte de a intra in politica a avut o lunga cariera in jurnalism, a fost numit presedinte al Parlamentului European in iulie 2019 si se afla in ultima saptamana a mandatului sau, in conditiile in care martea viitoare Parlamentul va alege un nou presedinte, intrucat a ajuns la jumatatea acestei legislaturi (2019-2024).
Este pentru prima data in istoria Parlamentului European cand un presedinte in exercitiu a murit.
In conformitate cu Regulamentul de procedura al Parlamentului, primul vicepresedinte trebuie sa exercite functia de presedinte pana la alegerea unui succesor.
In acest caz, prim-vicepresedintele este Roberta Metsola din partea Partidului Popular European (PPE) din Malta, care era deja favorita pentru a castiga postul in cadrul remanierii de saptamana viitoare de la Strasbourg (Franta).
Roberta Metsola a sustinut un discurs fabulos, in Parlamentul European, pe 7 februarie 2018, un timpul marilor proteste anti-PSD de la Bucuresti. „Pe frig si ninsoare, ei au arborat drapelul european deoarece cred in valorile Europei. UE nu trebuie sa ii uite”, spunea Metsola. Ea si-a incheiat discursul cu un mesaj in limba romana: „Va auzim!”.
Discursul integral al Robertei Metsola:
„Situatia din Romania ramane preocupanta. Am vazut incercari din partea Guvernului de a suprima magistratura, de a dilua si corupe legislatia si sa invoce majoritatea electorala ca o scuza de a face ce vrea. Stiu ca unii vor clama, vor spune ca Parlamentul European si CE nu trebuie sa interfereze, sau incearca sa arate ca exista o motivatie gresita. E doar o justificare pe care o folosesc politicienii fara scrupule care incearca sa scuze ce e de nescuzat.
Insa ei gresesc, UE nu poate sa inchida ochii si cu siguranta PPE nu o va face pentru ca romanii nu sunt cetateni de rangul doi, dimpotriva, ei merita o tara unde statul de drept e respectat, unde coruptia e combatuta, tribunalele protejate si legile nu sunt schimbate pentru a-i proteja pe politicienii la putere.
Romanii au fost pe aceasta cale de un an de zile si au iesit in strada iarna pe zapada, au fluturat steaguri europene pentru ca ei cred intr-o Europa care e nu e doar un bloc economic ci garantia unor valori comune si promisiuni impartasite. Si acum nu vorbim doar despre Romania, e vorba despre noi toti. Ceea ce se intampla la Bucuresti ii afecteaza si pe cei de la Paris. Suntem diferiti ca natiuni, dar suntem legati. Iar daca statul de drept e o problema intr-unul dintre state toate celelalte sunt afectate si iata de ce Comisia are dreptul sa actioneze de cate ori are loc o amenintare.
Eu m-am intalnit cu cativa dintre romanii care militeaza pe strazi, e vorba de pensionari, profesori, studenti, ei nu sunt politicieni, ei isi doresc o tara si o uniune unde toata lumea e tratata egal in fata legii, coruptia e eradicata si unde a castiga niste alegeri nu inseamna ca ai dreptul sa divizezi o tara asa cum vrei tu. Inchei prin a spune: Multumesc, va auzim, de acolo de pe strada!”.