Senatoarea Kovacs Irina a participat la Dubai, la cea de-a 16-a Sesiune plenară a Adunării Parlamentare a Mediteranei
În perioada 9-10 martie a.c., a avut loc, la Dubai, în organizarea Consiliului Național Federal al Emiratelor Arabe Unite, cea de-a 16-a Sesiune plenară a Adunării Parlamentare a Mediteranei (APM). La reuniune au participat senatoarea Irina Elisabeta Kovacs și senatorul Sebastian Cernic, membri ai Delegației Parlamentului României la APM.
Sesiunile plenare ordinare ale APM au loc anual și reprezintă cea mai importantă activitate a Adunării. În cadrul sesiunii din Dubai, cele trei comisii permanente ale APM au dezbătut și aprobat rapoarte tematice elaborate de raportori din Croația, Egipt, Franța, Italia și România. Subiectele discutate au vizat: Evoluțiile geopolitice și de securitate în regiunea APM; Amenințările teroriste care afectează regiunea APM; Redresarea economică și răspunsurile politicilor publice la impactul pandemiei de Covid-19 în regiunile euro-mediteraneene și din Golf în 2021; Schimbările climatice și degradarea mediului în bazinul mediteraneean: necesitatea unei acțiuni comune imediate; Obstacolele din calea educației în regiunea APM: bune practici în acțiune; Angajamentul mediteraneean înaintea revizuirii, în 2022, a Pactului mondial pentru o migrație sigură, ordonată și reglementată.
În calitate de raportor al Comisiei permanente a APM pentru dialogul între civilizații și drepturile omului, senatoarea Irina Elisabeta Kovacs a prezentat raportul și rezoluția cu tema „Obstacolele din calea educației în regiunea APM. Bune practici în acțiune”. Documentul abordează, într-o manieră comprehensivă, diversitatea obstacolelor din calea educației în regiunea mediteraneeană, situația educațională a migranților și refugiaților, precum și progresul înregistrat în regiune privind incluziunea în școli.
Cu ocazia prezentării raportului, doamna senator Kovacs Irina a subliniat: „În aceste vremuri tulburi, avem atât oportunitatea, cât și obligația de a ne adapta legislațiile naționale din domeniul educației, prin aplicarea exemplelor de bune practici identificate în regiune, pentru a ne asigura că toți copiii se bucură de dreptul lor fundamental la educație. Aceasta este, de fapt, esența raportului și a rezoluției noastre, ambele axându-se pe promovarea, prin cadre legislative adecvate și o strânsă cooperare regională, a dreptului la educație, acordând o deosebită atenție copiilor migranți și refugiați.”
Raportul a fost apreciat de toate delegațiile participante, iar rezoluția prezentată de senatoarea română a fost adoptată cu unanimitate de voturi.
De asemenea, în cadrul Comisiei permanente a APM pentru cooperare politică și în domeniul securității, senatorul Sebastian Cernic a subliniat faptul că nu se poate discuta la acest moment despre amenințările la adresa securității din regiune fără o analiză realistă a implicațiilor pe termen mediu și lung ale agresiunii Rusiei asupra Ucrainei. În acest context, senatorul român a împărtășit experiența proprie în urma vizitei la granița României cu Ucraina, la punctul de frontieră Isaccea, unde sunt primiți zilnic mii de ucraineni și a reamintit că dimensiunile umanitare, economice și de securitate ale acestui conflict neprovocat și nejustificat își vor lăsa definitiv amprenta asupra viitorului comunității internaționale.
Cu prilejul acestei sesiuni plenare a APM, Emiratele Arabe Unite și Qatar au devenit membri cu drepturi depline ai Adunării. Sesiunea s-a finalizat cu decernarea premiilor anuale ale APM și semnarea Memorandumurilor de înțelegere dintre APM și două organizații partenere: Programul Națiunilor Unite pentru Mediu – Planul de acțiune pentru Mediterana și Institutul Internațional Siracusa pentru Justiție Penală și Drepturile Omului.
Bravo, sălăjeanca noastră! Mă bucur că ne reprezinți cu cinste!