Deputatul PSD Florian Neaga a votat legea care-i apără pe bolnavii de cancer

M

Camera Deputaților a votat azi legea care îi apără pe cei care au trecut prin cancer de practicile comerciale inechitabile ale băncilor și firmelor de asigurare.

„Azi a fost votată în Camera Deputaților legea care îi apără pe cei care au suferit de cancer de practicile comerciale inechitabile când vine vorba de accesul la servicii financiare cum sunt asigurările și creditele. Este inacceptabil ca o persoană să întâmpine dificultăți de ordin social și economic pentru că a trecut printr-o boală care i-a pus viața în pericol la un moment dat”, transmite deputatul PSD Florian Neaga.

Prin noua lege s-au adus completări la Legea drepturilor pacientului nr.46/2003, cu prevederi explicite ce vor înlătura practic discriminarea foștilor bolnavi de cancer, care nu vor mai putea fi considerați persoane cu risc din punct de vedere financiar după șapte ani de la încheierea tratamentelor oncologice (după cinci ani în cazul pacienților diagnosticați înainte de împlinirea vârstei de 18 ani).

În condițiile noii legi, persoana care a suferit în trecut de cancer poate refuza să prezinte istoricul său medical băncii, pentru acordarea unui credit, sau firmei de asigurare, pentru stabilirea primei de asigurare, și să încheie un contract standard, ca oricine altcineva. Iar personalul medical este de asemenea obligat să păstreze confidențialitatea datelor pacienților și să nu le pună la dispoziția actorilor comerciali.

Deputatul PSD Florian Neaga apreciază că adoptarea acestei legi, care urmează să intre în vigoare la două luni după publicare, reprezintă un act de normalitate, discriminarea fiind de neacceptat într-o societate modernă. Franța, Belgia, Luxemburg și Țările de Jos au deja legiferat ”dreptul de a fi uitat” al supraviețuitorului de cancer, iar Parlamentul European a solicitat ca acest drept să fie asigurat prin lege în toate țările Uniunii Europene până în 2025.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *