Monumentul din Cimitirul Eroilor Zalău va fi readus la forma inițială la propunerea USR

Consiliera locală USR Gabriela Carmen Olar a depus un proiect care vizează readucerea Monumentului Comemorativ la starea inițială, din urmă cu aproximativ 100 de ani. Este vorba despre refacerea unor simboluri creştine şi româneşti de pe acest monument, care au dispărut odată cu venirea comuniştilor la putere.

Gabriela Carmen Olar: „Refacerea Monumentului cu cele 2 simboluri – Sabia şi Crucea – care reprezintă eroismul poporului român şi credinţa acestuia, este un act reparator de o deosebită importanţă pentru comunitatea locală şi nu numai. Istoricul Marin Pop, pe care l-am consultat în întocmirea proiectului, chiar a glumit pe seama eliminării Crucii din ciocul vulturului roman spunând că astfel vulturul a devenit ateu.”

De asemenea, tot prin acest proiect s-a cerut și marcarea numelor eroilor din Cimitirul Eroilor Zalău pe plăcile comemorative ale acestora.

În cimitirul din Zalău se află mormintele a 76 de eroi de diferite etnii. Unele plăci comemorative nu mai au deloc marcate numele acestora iar pe altele se disting foarte greu.

Proiectul a fost votat în ședința de ieri a Consiliului Municipal Zalău de către toți consilierii locali, iar punerea lui în aplicare va fi un act de reparație istorică și morală dar și un omagiu adus eroilor morți în război pe pământurile sălăjene.

Monumentul Eroilor a fost ridicat în anul 1925 la iniţiativa prefectului judeţului Sălaj, Iulian Andrei Domşa, şi a primarului oraşului Zalău, Nicodim Cristea, din acea perioada.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *