Avertizare meteo de vijelii și grindină în tot județul Sălaj

 


Avertizare meteorologică ‼️

Interval de valabilitate: 13 Iulie ora 11.00 – 14 Iulie ora 05.00

Fenomene vizate:

•Grindină de diverse dimensiuni, cu precădere medii și mari (4-5 cm)

•Vijelii puternice, intensificări susținute ale vântului, rafale de 70-95 km/h, local mai mult

•Frecvente descărcări electrice

•Averse torențiale, cantități însemnate de precipitații

Zone vizate: Tot județul Sălaj

Situația prognozată pentru ziua de azi reprezintă o suită de fenomene ce vor avea caracter sever și potențial periculos sau chiar distructiv.

Astfel, pe fondul instabilității atmosferice deosebit de accentuate, împreună cu pasajul unui front atmosferic rece și alte elemente cheie, începând cu orele următoare se vor semnala averse torențiale, însoțite de frecvente descărcări electrice, intensificări susținute ale vântului, vijelii puternice (rafale de 70-95 km/h local mai mult) și grindină de diverse dimensiuni, cu precădere medii și mari, atingând în diametru 4-5 cm. Cantitățile de precipitații acumulate vor fi însemnate.

Descrierea fenomenelor:

‼️ Grindina de diverse dimensiuni, cu precădere medii și mari (4-5 cm diametru):

Șansele de producere ale acesteia vor fi mari pe timpul după-amiezii și începutul serii, în cazul în care se vor forma structuri supercelulare. Prognozarea acestor sisteme supercelulare este incertă în acest scenariu, și există posibilitatea de a nu se forma. Drept urmare acordăm șanse de ~50-60% pentru formarea acestora.

Aceste Supercelule se vor manifesta la nivel LOCAL și vor avea potențial distructiv.

•În rest, sistemele de întinderi mari (menționate mai jos) vor avea în componența lor grindină de mici dimensiuni, izolat medii.

‼️ Vijeliile puternice, intensificările susținute ale vântului, rafale de 70-90 km/h local mai mult:

Vijeliile vor fi asociate cu sisteme complexe ce vor avea o întindere mare, mai exact MCS-uri (Sisteme Convective Mezoscalare). Se preconizează un sistem mai viguros în seara zilei de azi și prima parte a nopții, care va afecta tot județul. În zonele Sudice se preconizează cele mai mari rafale de vânt, mai ales în zona Munților Plopiș, Sudul Munților Meseș și zonelor joase aferente acestora, aici fiind posibil a se depăși valorile menționate mai sus.

Inițial, se prevede și un sistem în această dimineață începând cu circa orele 11-12, care în acest moment (08:00) afectează Centrul Ungariei. Șansele ca acesta să ajungă în zona noastră sunt în jur de 50-70%, de aceea intervalul avertizat începe cu ora 11.

•Asociate acestor sisteme de mare întindere vor fi frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină de mici dimensiuni, izolat posibil medii.

‼️Frecventele descărcări electrice, aversele torențiale:

Toate sistemele convective ce se vor semnala în județ în intervalul menționat vor avea asociate frecvente descărcări electrice și averse torențiale. În urma acestora, se vor semnala cantități însemnate de precipitații.

Fenomenele sunt într-o continuă dinamică, și pot evolua diferit față de cele menționate mai sus. De aceea, revenim cu noi actualizări pe parcurs⚠️.

Recomandăm prudență maximă în toate activitățile de astăzi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *